Dunaföldváron építették fel Európa legnagyobb gabona-biofinomító üzemét

Dunaföldváron építették fel Európa legnagyobb gabona-biofinomító üzemét

agrarszektor.hu
A Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét Dunaföldváron, amely Európa legnagyobb gabona biofinomító üzeme. A Pannonia Grow elnevezésű új egységben előállított 15.000 tonna szerves talajjavító termék előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat, ezen túlmenően pedig kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó "Termőföldtől az asztalig" agrárstratégia céljait. Lényegében új lehetőségeket teremt a biogazdálkodás számára itthon is. A Pannonia Bio már most is több százezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszerbiztonságát. A vállalat ezen fölül több százezer tonna hagyományos és fejlett bioüzemanyagot is előállít.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Pannonia Bio Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét, amely a vállalat hároméves fejlesztési tervének részeként épült meg. Süli János tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője a vállalat és a térség kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatát emelte ki az üzemátadó kapcsán - olvasható a közleményben. A miniszter beszédében kiemelte, hogy Dunaföldvár és a Duna-menti Kiemelt Fejlesztési Térség hangsúlyozottan fontos a számukra: csak a közútfejlesztéseket számba véve 60 kilométernyi új út épül, illetve több mint 330 kilométernyi utat újítanakk fel. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
EZ IS ÉRDEKELHET

A biofinomító ingyenesen biztosított - általa gyártott - fertőtlenítőszereket a hazai kórházak és egészségügyi intézmények számára. A miniszter elmondta, hogy a kormány tagjaként és országgyűlési képviselőként is azon dolgozik, hogy segítsék a helyi emberek boldogulását. 

Ha a cégek nyereségesek maradnak, versenyképes béreket biztosítanak, a villamos energia árát pedig - a Paks II. projektnek köszönhetően is - hosszú távon alacsonyan tudjuk tartani, biztos és kiszámítható jövő vár térségünkre

- tette hozzá Süli János.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István agrárminiszter szerint mai termelőegység átadása egy igazi közép-európai sikertörténet, a céltudatos értékteremtési szándék, a kitartás, a magyar adottságok és a helyi erőforrások találkozása. A vállalat 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és ezzel a nemzetgazdaságnak is. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában van, és az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak. Nagy István felhívta a figyelmet, hogy hazánk Franciaország és Németország után az EU harmadik legnagyobb bioetanol előállítója. Az egy főre jutó etanoltermelést tekintve Magyarország globálisan a harmadik helyet foglalja el, csak Brazília és az USA előz meg ebben minket. 

Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek biztosítják. Hozzátette: az itthon megtermelt kukoricát nem terményként, hanem hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk, ez jelentős gazdasági előny. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy közösen építjük a 21.század elvárásainak megfelelő agráriumot, amely mindig a helyi gazdaságot támogatja, zöld, fenntartható és környezetbarát.

A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a világban mindenhol, így nálunk is hasznos lehet újragondolni a termelés, a feldolgozás és a felhasználás szempontjait a mezőgazdaságban. A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának  

- fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a bio minősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy egyre inkább az látszik, hogy ez az irány jelentheti a kertészek, gazdák, illetve az egész agrárium számára az egyik legígéretesebb alternatívát. A miénkhez hasonló biofinomító üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelők számára. A dunaföldvári a kontinens legnagyobb gabona biofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Ennél fogva csökkenti a hazai mezőgazdasági termelők kockázatait és ösztönzően hat további beruházásaikra. A szakember kifejtette, hogy a vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének - köztük a rost és egyéb származékok - hasznosítását, így a feldolgozás során nem marad hátra hulladék, vagyis helyben megvalósul a körforgásos gazdálkodás. 

A termények feldolgozásával pedig Európa szerte keresett termékeket, többek közt a fosszilis energiahordozókat kiváltó biogázt, bioetanolt, GMO-mentes, magas fehérjetartalmú állati takarmányt és kukoricaolajat, valamint mostantól magas szervesanyag tartalmú fermentált talajjavítót is előállítanak Magyarországon. A Pannonia Bio harmincnál is több országba exportál. A magyar alapanyagból készült termékek iránt óriási a kereslet, hiszen például az Európai Unió mezőgazdaságának fehérjehiányának csökkentésével az európai élelmiszerbiztonságot is erősíti a Tolna megyei gyár.

A vállalat a zöld gondolkodást saját működésénél és az általa gyártott termékeknél egyaránt előtérbe helyezi. A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia elveivel, illetve Magyarország klímastratégiájával összhangban az energiahatékonyság komoly hangsúlyt kap a tevékenységükben. Nem csupán a gyártási folyamatoknál ügyelnek az energiafelhasználás mértékére, valamint a klímabarát szempontokra, hanem az előállított bioetanol értékesítésével is hozzájárulnak az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, beleértve ebben a széndioxid szennyeződés radikális visszaszorítását is. A Pannonia Bio által előállított bioüzemanyag évente 800 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg az EU közlekedési szektorában. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenlegi beruházás része a Pannonia Bio 2020-ban indult 3 éves fejlesztési tervének, aminek a következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó üzem létesítése lesz. A most átadott üzemet 3,5 milliárd forintból valósította meg a vállalat, saját és piaci banki forrásból. Ugyanezen fejlesztési terv keretében, a megvalósult energiahatékonysági és megújuló energia felhasználási beruházások eredményeként nagyságrendileg 25%-kal csökken az üzem fosszilis alapú energiafelhasználása. A Pannonia Bio éves szinten több, mint 500 millió euróval (közel 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03