Vagyonokat költenek most erre az olaszok: minden termelő jól jár, aki él vele

agrarszektor.hu
1,2 milliárd eurót különített el az olasz kormány napelemparkok és fotovoltaikus telepek létesítésére. A pénz a koronavírus veszteségeire felvett uniós Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv alapjából származik.

Az olasz kormány az Európai Bizottsághoz benyújtott, és már jóváhagyott Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv (RRF, Recovery and Resilience Facility) keretéből 1,2 milliárd eurót különített el az agráriumban felhasznált napelemparkok és fotovoltaikus panelek létesítésére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ez megfelel azoknak az uniós elképzeléseknek, melyek szerint az RRF felhasználása tovább kell, hogy erősítse az Unió által elfogadott Zöld Megállapodást (Green Deal). Az olasz napelemprogram 2026. június 30-ig tart, célja a megújuló energia arányának növelése a mezőgazdasági ágazatban.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos asszony, egyben az Európai Bizottság egyik alelnöke szerint a most jóváhagyott 1,2 milliárd eurós program hozzájárul Olaszország éghajlatvédelmi céljaihoz azáltal, hogy a mezőgazdasági ágazat szereplőit, például a mezőgazdasági termelőket és a feldolgozó vállalatokat megújuló energiaforrások használatára ösztönzi. A szakember hozzátette, az intézkedés nemcsak az uniós zöld megállapodás célkitűzéseihez járul hozzá, hanem az olaszországi vidéki területek gazdasági fejlődését is támogatja, miközben korlátozó hatással van a piaci verseny esetleges torzulásaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?