Itt a hollandok nagy terve: így alakítanák át az ország mezőgazdaságát

agrarszektor.hu
Decemberben megalakult a Hollandiát irányító négypárti koalíciós kormánya. Az új kormány december közepén közzétette a mezőgazdaságot és a kertészeti ágazatot illető, a következő évekre tervezett célkitűzéseit. Az ezeket illető részletes tervet a négypárti koalíciós kabinet fogja megalkotni, de a főbb irányvonalak már most jól láthatóak: Hollandia komoly erőforrásokat fog fordítani az üvegházi termesztésre, a klímavédelemre, a növényvédelemre, a fenntarthatóságra és a körforgásos mezőgazdaságra.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Egy maratoni tárgyalássorozat után, a választások után jó fél évvel megalakult Hollandia négypárti koalíciós kormánya. December 16-án pedig közzétették az agráriummal és a kertészeti ágazattal kapcsolatos elképzeléseiket, célkitűzéseiket - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A részletes program kidolgozása az új kabinet feladata lesz, de a fő pontok az alábbiakban foglalhatók össze:

 • Üvegházi termesztés: földgázhasználat csökkenése, az ágazat legyen a körforgásos gazdálkodás élharcosa.
 • Zöldség- és gyümölcstermelés: 0%-os ÁFA-kulcs bevezetése.
 • Klímavédelem: a szén-dioxid kibocsátás 60%-os csökkentése 2030-ig, 35 milliárd eurós klímaalap létrehozása a jelenlegi ösztönzőkön felül.
 • Napelemek alkalmazásának elősegítése: kezdetben elhelyezésük csak a tetőkön lehetséges, multifunkcionális felhasználás esetén a talajon, földeken is.
 • Növényvédelem: a zöld erőforrások ösztönzése, összpontosítás az innovációra és a precíziós mezőgazdaságra. Az erőforrások felhasználására vonatkozó szabványok a Vízügyi keretirányelv alapján.
 • Mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele: extenzifikáció, átállás, innováció, legalizálás és a gazdaságok áthelyezése.
 • Kedvezmény a fiatal gazdák számára: földbank.
 • Nitrogéncél 2030-ig: a már kitűzött és meglévő nitrogéncélokat 5 évvel korábban kell elérni.
 • A mezőgazdasági termelők helyzetének újraértékelése az élelmiszerláncban: megállapodások a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatóság, a lánc szereplői és a kormányzat között. A bankok, a beszállítók, a feldolgozók és a kiskereskedelem bevonása kötelezettségek kijelölésével. Átláthatóság a szupermarketek polcain fenntarthatósági és állatjóléti szempontokból.
 • Körforgásos mezőgazdaság: több maradékáram az állati takarmányban, kevesebb műtrágya, több állati trágya.
 • Új kereseti modellek a gazdálkodásban: a természet- és tájgazdálkodás elősegítése. A termékek egyéb felértékelése “bioalapú" építőanyagok, a nitrogén és a szén megkötéséért fizetett díjak révén. Vidéki térségek fejlesztése: 25 milliárd eurós átmeneti alap létrehozása (a források felhasználása tartományi hatáskörbe fog tartozni).
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?