2023. október 5. csütörtök Aurél
Itt a hollandok nagy terve: így alakítanák át az ország mezőgazdaságát

Itt a hollandok nagy terve: így alakítanák át az ország mezőgazdaságát

agrarszektor.hu
Decemberben megalakult a Hollandiát irányító négypárti koalíciós kormánya. Az új kormány december közepén közzétette a mezőgazdaságot és a kertészeti ágazatot illető, a következő évekre tervezett célkitűzéseit. Az ezeket illető részletes tervet a négypárti koalíciós kabinet fogja megalkotni, de a főbb irányvonalak már most jól láthatóak: Hollandia komoly erőforrásokat fog fordítani az üvegházi termesztésre, a klímavédelemre, a növényvédelemre, a fenntarthatóságra és a körforgásos mezőgazdaságra.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egy maratoni tárgyalássorozat után, a választások után jó fél évvel megalakult Hollandia négypárti koalíciós kormánya. December 16-án pedig közzétették az agráriummal és a kertészeti ágazattal kapcsolatos elképzeléseiket, célkitűzéseiket - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A részletes program kidolgozása az új kabinet feladata lesz, de a fő pontok az alábbiakban foglalhatók össze:

 • Üvegházi termesztés: földgázhasználat csökkenése, az ágazat legyen a körforgásos gazdálkodás élharcosa.
 • Zöldség- és gyümölcstermelés: 0%-os ÁFA-kulcs bevezetése.
 • Klímavédelem: a szén-dioxid kibocsátás 60%-os csökkentése 2030-ig, 35 milliárd eurós klímaalap létrehozása a jelenlegi ösztönzőkön felül.
 • Napelemek alkalmazásának elősegítése: kezdetben elhelyezésük csak a tetőkön lehetséges, multifunkcionális felhasználás esetén a talajon, földeken is.
 • Növényvédelem: a zöld erőforrások ösztönzése, összpontosítás az innovációra és a precíziós mezőgazdaságra. Az erőforrások felhasználására vonatkozó szabványok a Vízügyi keretirányelv alapján.
 • Mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele: extenzifikáció, átállás, innováció, legalizálás és a gazdaságok áthelyezése.
 • Kedvezmény a fiatal gazdák számára: földbank.
 • Nitrogéncél 2030-ig: a már kitűzött és meglévő nitrogéncélokat 5 évvel korábban kell elérni.
 • A mezőgazdasági termelők helyzetének újraértékelése az élelmiszerláncban: megállapodások a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatóság, a lánc szereplői és a kormányzat között. A bankok, a beszállítók, a feldolgozók és a kiskereskedelem bevonása kötelezettségek kijelölésével. Átláthatóság a szupermarketek polcain fenntarthatósági és állatjóléti szempontokból.
 • Körforgásos mezőgazdaság: több maradékáram az állati takarmányban, kevesebb műtrágya, több állati trágya.
 • Új kereseti modellek a gazdálkodásban: a természet- és tájgazdálkodás elősegítése. A termékek egyéb felértékelése “bioalapú" építőanyagok, a nitrogén és a szén megkötéséért fizetett díjak révén. Vidéki térségek fejlesztése: 25 milliárd eurós átmeneti alap létrehozása (a források felhasználása tartományi hatáskörbe fog tartozni).
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?