Biomassza és geotermikus energia: a jövő hazai energiaforrásai

agrarszektor.hu
A következő 10 évben a biomassza és a geotermikus energia látványos felfutása várható hazánkban - számol be az EnergiaInfo egy szakmai konferenciáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy hatvan különböző modellből választotta ki a kormányzat azt, amely szerinte a legmegfelelőbben szolgálja majd a következő 10 évben a megújuló energiák hasznosítását célzó hazai célokat és uniós vállalásokat - mondta Tóth Tamás, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetője, egy keddi szakmai konferencián, Budapesten.

Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímaügyekért felelős helyettes államtitkára az Új Széchenyi Tervben meghatározott zöld gazdaság finanszírozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szükséges beruházásoknak csak 20 százalékát finanszírozza az EU, ezért minden stratégiai lépés előkészítésébe bevonják a vállalkozásokat, és befektetőbarát környezetet teremtenek a bürokrácia csökkentésével, az engedélyezés egyszerűsítésével.

Készül a megújuló stratégia

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a megújuló cselekvési stratégia azért csúszik az eredeti határidőhöz, 2010 nyarához képest, mert azt össze akarják kötni az energiastratégia kidolgozásával.

A megújuló energiákra vonatkozó cselekvési terv kidolgozása alapvetően három prioritás mentén zajlott: a költségek minimalizálása, a lehető legkisebb üvegházhatású gáz-kibocsátás, illetve a lehető legmagasabb foglalkoztatás elérése. Ezek természetesen csak egymás rovására elérhető célok. A végeredményben elfogadott verzió nyolcvanöt százalékban a legkisebb költséget és tizenöt százalékban a legtöbb új munkahelyet létrehozó kapacitások kiépítését veszi alapul.

A 2008. évi 51,35 petajoule megújuló energiamennyiséget 2020-ra 107,54 petajoule-ra növelik. Ehhez 2010. évi reálértéken 1 250 milliárd forint ráfordítás szükséges. Ebből 645 milliárd forint beruházási, 53 milliárd forint pedig működési támogatást jelentene, ezzel 13 ezer új munkahely jönne létre (ha a munkahelyek számának maximális növelését célzó forgatókönyvet fogadták volna el, akár 80 ezer új állás is születhetne).

A megújuló energiaforrások által termelt energia csaknem háromnegyede, 72 százalék biomassza termelésből állna elő, de a geotermikus energia is 10 százalék körülire emelkedne 2020-ra.

Kérdések és válaszok

A helyettes államtitkár a hazai lignitvagyon kihasználását lehetővé tevő szén-dioxidmegkötési eljárásokat firtató kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Oláh György Nobel-díjas kémikus szénmegkötési eljárásának magyarországi kísérleti projektjéről folynak előrehaladott tárgyalások.

Olajos Péter, szintén kérdésre válaszolva közölte, hogy az ÚSZT-ben szerepet kapott a megújuló energiát előállító technológiák magyarországi gyártásának támogatása. Hozzáfűzte: a magyar piac kicsi, ezért a regionális piacon meglévő réseket kell megtalálniuk a magyar gyártóknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?