Újabb front nyílt a nemzetközi napelem-harcban

agrarszektor.hu
Még soha nem volt ennyire kiélezett a helyzet a túlkínálattal sújtott nemzetközi napkollektor piacon, az európai az amerikai és a kínai gyártók minden adódó alkalommal egymásnak feszülnek, amikor csak a piacvesztés minimális esélye is fennáll.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fordulatosnak nem, elkeseredettnek azonban minden további nélkül nevezhető történet legújabb fejezeteként ezúttal az USA terjesztett be hivatalos panaszt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) India napenergia programjának egyes pontjai ellen. A szubkontinens jelenleg a világ egyik potenciálisan legnagyobb piacát jelenti a napenergia területén, így valamelyest érthető, miért szúrja az amerikai gyártók szemét a fejlesztési program hazai alkatrészek felhasználását előíró kitétele. Rossz hír Indiának, hogy hasonló helyzetben már született elmarasztaló ítélet Kanadával szemben, azonban azóta is rengeteg vita dúl arról, hogy valamekkora teret mindenképp hagyni kell a nemzeti támogatási programok számára is. Mindenesetre az USA nincs egyedül kifogásaival, számos kritika érte az indiai korlátozást az Európai Unió és Japán részéről is.

Mindemellett továbbra is folyik az a kínai vizsgálat, melyet a kormány az amerikai vámokra válaszul indított. Mint ismeretes, novemberben zárult le az az antidömping vizsgálat, melyet az amerikai gyártók nyomására kezdeményezett az USA, s melynek során megállapítást nyert: a kínai gyártók állami támogatásaiknak köszönhetően olcsóbban értékesítik napelemeiket az amerikai piacon, mint amennyi azok gyártási költsége, illetve mint amilyen áron azt belföldön teszik. A következmény az importált kínai napcellákra kivetett vámok, illetve a már említett kínai vizsgálat lettek. Utóbbi annak kiderítésére indult, nem árulják-e termékeiket áron alul a kínai piacon a szilikontermelők, melyek többségükben nem meglepő módon amerikai, európai és dél-koreai illetőségűek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?