Készül a hazai génmegőrzési stratégia

agrarszektor.hu
Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése. A génmegőrzési stratégia egyaránt kiterjed a mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, és a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. A génmegőrzési stratégiát olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához - mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK), a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén.

A génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is. A növényi genetikai erőforrások megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták, biológiai változatosságát is - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá - közölte a miniszteri biztos az MTI-nek eljuttatott FM közleményben.

Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve működő intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?