Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

agrarszektor.hu
Magyarországon a vizes élőhelyek gazdagsága és jelentősége kétségtelen, amelyet a Ramsari Jegyzékbe foglalt mintegy 29 hazai helyszín több mint 260 ezer hektár kiterjedéssel is alátámaszt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Debreceni Hidrobiológus Fórum - 2022 konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rácz András kifejtette, hogy a több mint 50 éve aláírt nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméért létrejött egyezmény az egyik legrégebbi jelenleg is aktív természetvédelmi megállapodás. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint az ember alkotta halastavakat és víztárolókat is. Magyarország kiemelt tevékenységet végez az egyezménnyel kapcsolatban, hiszen nemcsak számottevő ramsari területtel rendelkezik, hanem a „Ramsari Város” címet is elnyerte Tata vonatkozásában.

Az államtitkár beszédében méltatta a hidrobiológia képzés múltját, amely végzettséggel rendelkező szakemberek képzésének szükségessége már mintegy 60 éve megfogalmazódott, ennek eredményeképp pedig 1966-tól lehetett ez irányba szakosodni. Rácz András nélkülözhetetlennek nevezte a természetes vizeket veszélyeztető tényezők ismeretét, ami szükséges ahhoz, hogy negatív hatásukat időben el lehessen hárítani. Emellett az állami természetvédelem, - minisztériumi és nemzeti park igazgatósági szinten - illetve a vízügyi igazgatóságok, a kormányhivatalok és a hatóságok munkáját számtalan, a Debreceni Egyetemen végzett szakember segíti országszerte - emelte ki Rácz András.

Az államtitkár beszédét követően elismeréssel szólt a hidrobiológia területén végzett kimagasló munkájáról és köszöntötte Dr. Dévai Györgyöt, az MTA doktorát a Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék professzor emeritus-át, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnökét és a Pro Natura díjas Harka Ákost 80. születésnapja alkalmából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?