Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

Rengeteg ilyen vízterület van Magyarországon: lassan tele lesz velük minden?

agrarszektor.hu
Magyarországon a vizes élőhelyek gazdagsága és jelentősége kétségtelen, amelyet a Ramsari Jegyzékbe foglalt mintegy 29 hazai helyszín több mint 260 ezer hektár kiterjedéssel is alátámaszt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Debreceni Hidrobiológus Fórum - 2022 konferencián.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rácz András kifejtette, hogy a több mint 50 éve aláírt nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméért létrejött egyezmény az egyik legrégebbi jelenleg is aktív természetvédelmi megállapodás. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint az ember alkotta halastavakat és víztárolókat is. Magyarország kiemelt tevékenységet végez az egyezménnyel kapcsolatban, hiszen nemcsak számottevő ramsari területtel rendelkezik, hanem a „Ramsari Város” címet is elnyerte Tata vonatkozásában.

Az államtitkár beszédében méltatta a hidrobiológia képzés múltját, amely végzettséggel rendelkező szakemberek képzésének szükségessége már mintegy 60 éve megfogalmazódott, ennek eredményeképp pedig 1966-tól lehetett ez irányba szakosodni. Rácz András nélkülözhetetlennek nevezte a természetes vizeket veszélyeztető tényezők ismeretét, ami szükséges ahhoz, hogy negatív hatásukat időben el lehessen hárítani. Emellett az állami természetvédelem, - minisztériumi és nemzeti park igazgatósági szinten - illetve a vízügyi igazgatóságok, a kormányhivatalok és a hatóságok munkáját számtalan, a Debreceni Egyetemen végzett szakember segíti országszerte - emelte ki Rácz András.

Az államtitkár beszédét követően elismeréssel szólt a hidrobiológia területén végzett kimagasló munkájáról és köszöntötte Dr. Dévai Györgyöt, az MTA doktorát a Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék professzor emeritus-át, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnökét és a Pro Natura díjas Harka Ákost 80. születésnapja alkalmából.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?