Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

agrarszektor.hu
Elkészült és 2023. agusztus 23-án átadásra került a Nhood Services Hungary Kft. kezelésében álló, a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában létrehozott Teknős Tanösvény, amely a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be a természetkedvelők számára. A tanösvény az átadás napjától várja az érdeklődőket. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepciója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján került kidolgozásra - olvasható az Nhood Services Hungary Kft. közleményében. A megvalósítás során a tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomás került kialakításra. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszintémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron vezetik végig a természetkedvelő látogatókat, akik így valós élményeken keresztül ismerhetik meg a helyi állat- és növényvilágot. 

A lápos részeken, nádasokban és két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon is található, amelyből kettő kilátóként is funkcionál. Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak és a nyomvonal létrehozásához egyetlen fát sem vágtak ki. Az épületek és a híd kék színe a természetben legritkábban fellelhető kék pigmentre utal, egyszerre rejtő és jelző szín is. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt - az Emys orbicularis-t - választották. A tanösvény a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából lesz megközelíthető.

A természet- és környezetvédelem egyik legfontosabb területe az ismeretterjesztés, amelynek érdekében az utóbbi években a különféle tanösvények, egyedi helyszíneken kialakított információs központok is létesültek Magyarországon. Ilyen tanösvények létesítését az Agrárminisztérium is több alkalommal támogatta azzal a céllal, hogy a nagyközönség, köztük különösen a gyerekek számára megismerhetővé tegye a hazánkban fellelhető egyedi ökoszisztémákat és védett, őshonos fajokat. Mára a tanösvény-hálózat Magyarországon csaknem 200 egyedi útvonalat jelent, amelyek összesen több mint ezer kilométert tesznek ki. A szóban forgó túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül. A tanösvényeket bejárva az érdeklődők megismerheti például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat is.

Címlapkép forrása: Nhood Services Hungary Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?