Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

agrarszektor.hu
Elkészült és 2023. agusztus 23-án átadásra került a Nhood Services Hungary Kft. kezelésében álló, a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában létrehozott Teknős Tanösvény, amely a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be a természetkedvelők számára. A tanösvény az átadás napjától várja az érdeklődőket. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepciója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján került kidolgozásra - olvasható az Nhood Services Hungary Kft. közleményében. A megvalósítás során a tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomás került kialakításra. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszintémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron vezetik végig a természetkedvelő látogatókat, akik így valós élményeken keresztül ismerhetik meg a helyi állat- és növényvilágot. 

A lápos részeken, nádasokban és két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon is található, amelyből kettő kilátóként is funkcionál. Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak és a nyomvonal létrehozásához egyetlen fát sem vágtak ki. Az épületek és a híd kék színe a természetben legritkábban fellelhető kék pigmentre utal, egyszerre rejtő és jelző szín is. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt - az Emys orbicularis-t - választották. A tanösvény a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából lesz megközelíthető.

A természet- és környezetvédelem egyik legfontosabb területe az ismeretterjesztés, amelynek érdekében az utóbbi években a különféle tanösvények, egyedi helyszíneken kialakított információs központok is létesültek Magyarországon. Ilyen tanösvények létesítését az Agrárminisztérium is több alkalommal támogatta azzal a céllal, hogy a nagyközönség, köztük különösen a gyerekek számára megismerhetővé tegye a hazánkban fellelhető egyedi ökoszisztémákat és védett, őshonos fajokat. Mára a tanösvény-hálózat Magyarországon csaknem 200 egyedi útvonalat jelent, amelyek összesen több mint ezer kilométert tesznek ki. A szóban forgó túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül. A tanösvényeket bejárva az érdeklődők megismerheti például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat is.

Címlapkép forrása: Nhood Services Hungary Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03