Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

agrarszektor.hu
Az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler (Zöldek) vasárnap szembeszállt konzervatív koalíciós partnereivel, és ígéretet tett arra, hogy Ausztria a természet helyreállításáról szóló európai törvény elfogadása mellett fog szavazni, ami a brüsszeli mérleg nyelvére billenhet - írja a Reuters. A jogszabály-tervezetet az Európai Parlament februárban megszavazta, a tagállamok jóváhagyásához azonban mindeddig nem volt meg a többség. Ezen változtathat most az osztrák környezetvédelmi miniszter.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi miniszterei hétfőn Luxembourgban tartandó ülésükön megvitatják a károsodott természet helyreállítását célzó, kiemelt jelentőségű politikát, és esetleg végső szavazást tartanak a jogszabály elfogadásáról.

A jogszabály az EU legnagyobb környezetvédelmi programjai közé tartozna, és arra kötelezné a tagállamokat, hogy 2030-ig vezessenek be olyan intézkedéseket, amelyek a szárazföld és a tenger egyötödén helyreállítják a természetet.

Eljött a határozottság ideje. Hétfőn az EU természetvédelmi helyreállítási törvénye mellett fogok szavazni

 - mondta a sajtótájékoztatón.

Strasbourg már rábólintott, a tagállamok még nem

Azt követően, hogy az Európai Parlament februárban megszavazta a jogszabály-tervezetet, az uniós tagállamok márciusban akarták jóváhagyni a politikát, de lemondták a szavazást, miután Magyarország váratlanul visszavonta támogatását, és ezzel megszűnt az azt támogató csekély többség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Belgium, Finnország és Lengyelország már korábban kijelentette, hogy nem támogatja a politikát, de Ausztria nélkül egy ország hiányzik ahhoz, hogy megakadályozza azt.

Komoly bonyodalmak Bécsben

Gewessler bejelentése feldühítette Karl Nehammer kancellár konzervatív Néppártját (OVP), amely ellenzi a törvényt. Ez a párt irányítja a mezőgazdasági minisztériumot, és azt mondja, hogy mivel ez a minisztérium részben felelős a kérdésért, Gewesslernek szüksége van a támogatására.

Az OVP EU- és alkotmányügyi minisztere, Karoline Edtstadler azt mondta, hogy ha Gewessler a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyása nélkül megszavazza a törvényt, az alkotmányellenes lenne. Mint az X-en fogalmazott:

Ennek jogi következményei kell, hogy legyenek és lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03