Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

agrarszektor.hu
Az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler (Zöldek) vasárnap szembeszállt konzervatív koalíciós partnereivel, és ígéretet tett arra, hogy Ausztria a természet helyreállításáról szóló európai törvény elfogadása mellett fog szavazni, ami a brüsszeli mérleg nyelvére billenhet - írja a Reuters. A jogszabály-tervezetet az Európai Parlament februárban megszavazta, a tagállamok jóváhagyásához azonban mindeddig nem volt meg a többség. Ezen változtathat most az osztrák környezetvédelmi miniszter.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi miniszterei hétfőn Luxembourgban tartandó ülésükön megvitatják a károsodott természet helyreállítását célzó, kiemelt jelentőségű politikát, és esetleg végső szavazást tartanak a jogszabály elfogadásáról.

A jogszabály az EU legnagyobb környezetvédelmi programjai közé tartozna, és arra kötelezné a tagállamokat, hogy 2030-ig vezessenek be olyan intézkedéseket, amelyek a szárazföld és a tenger egyötödén helyreállítják a természetet.

Eljött a határozottság ideje. Hétfőn az EU természetvédelmi helyreállítási törvénye mellett fogok szavazni

 - mondta a sajtótájékoztatón.

Strasbourg már rábólintott, a tagállamok még nem

Azt követően, hogy az Európai Parlament februárban megszavazta a jogszabály-tervezetet, az uniós tagállamok márciusban akarták jóváhagyni a politikát, de lemondták a szavazást, miután Magyarország váratlanul visszavonta támogatását, és ezzel megszűnt az azt támogató csekély többség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Belgium, Finnország és Lengyelország már korábban kijelentette, hogy nem támogatja a politikát, de Ausztria nélkül egy ország hiányzik ahhoz, hogy megakadályozza azt.

Komoly bonyodalmak Bécsben

Gewessler bejelentése feldühítette Karl Nehammer kancellár konzervatív Néppártját (OVP), amely ellenzi a törvényt. Ez a párt irányítja a mezőgazdasági minisztériumot, és azt mondja, hogy mivel ez a minisztérium részben felelős a kérdésért, Gewesslernek szüksége van a támogatására.

Az OVP EU- és alkotmányügyi minisztere, Karoline Edtstadler azt mondta, hogy ha Gewessler a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyása nélkül megszavazza a törvényt, az alkotmányellenes lenne. Mint az X-en fogalmazott:

Ennek jogi következményei kell, hogy legyenek és lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?