Váratlan fordulat: kifarol a kormány az elfogadott jogszabály mögül?

Váratlan fordulat: kifarol a kormány az elfogadott jogszabály mögül?

agrarszektor.hu
Több civil szervezet is megdöbbenésének adott hangot azt követően, hogy a magyar kormány a természet helyreállításáról szóló jogszabály kapcsán hirtelen és éles irányváltással átállt a támogatóktól az ellenzők táborába a nagykövetek szerdai ülésén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményben emlékeztet: az Európai Parlament támogatta a természet-helyreállítási rendeletet, mely a természeti környezet és az élőhelyekre támaszkodó klímavédelem megerősítését célozza. Az ülésen az EP-képviselők többsége - a Fidesz képviselőivel együtt - megszavazta az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú jogszabálytervezetet, valamint a korábbi tanácsi fordulókban azt a magyar kormány is támogatta.

- írja a szervezet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatékony és olcsó eszköz lenne

A közlemény megjegyzi azt is, hogy a természet-helyreállítási rendelet tervezete hosszú előkészítés és egyeztetések maratoni sorozatát követően idén tavaszra nyerte el végső formáját. A számos kompromisszumot tartalmazó egyeztetett szövegváltozat márciusban kerül végső szavazásra az európai döntéshozók elé.

„A szakemberek számára régóta ismert, hogy a klímaváltozás által okozott szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben az erdők védelme és telepítése, a vizes élőhelyek helyreállítása és a gyepterületek megőrzése az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz. Ezt Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája is magába foglalja” – mutat rá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője.

Nem értik a váltást

Hozzáteszik ugyanakkor: miközben a jogszabály hatályba lépését lehetővé tevő zárószavazásra jövő hétfőn kerül majd sor az EU Környezetvédelmi Tanácsának ülésén,

„Nehezen érthető a magyar kormány irányváltása – hangsúlyozza Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója –, mivel hazánkban több olyan intézkedés is folyamatban van, amelyek a természet-helyreállítási célokkal teljes összhangban állnak. A nagyléptékű vízgazdálkodási fejlesztések nyitnak a kék és zöld infrastruktúra felé, a felszíni vizek tájban tartása mezőgazdasági szempontból is egyre inkább középpontba kerül, és zajlik az országfásítási program is.”

– teszik hozzá.

Az eredeti álláspontot szorgalmazzák

„2024 júniusától Magyarország lesz az EU soron következő elnöke, egy olyan időszakban, amely hangos a környezeti, társadalmi és gazdasági krízisektől. A környezetpolitikai döntések hosszú távra szóló, sok szektort érintő és évtizedek alatt megvalósítható programok, melyekről széles konszenzussal és a jövő nemzedékek iránti őszinte elkötelezettséggel kell dönteni. Az ilyen hirtelen és radikális irányváltások aláássák a döntések megbízhatóságát és a magyar diplomácia komolyságát” - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország levélben fordul Dr. Bóka Jánoshoz, az európai uniós ügyekért felelős miniszterhez, hogy hazánk tartsa fenn eredeti álláspontját és támogassa a természet helyreállítását – zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?