Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Ez minden gazdát érinteni fog: kedden dönt az Európai Parlament

Holnap várhatóan elfogadja az Európai Parlament a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet, amelynek értelmében egy sor intézkedést kell hozni a legkülönfélébb ökoszisztémák leromlásának visszafordítására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hosszú út és számos módosítás után holnap döntenek az Európai Parlament képviselői a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletről. Az intézkedéscsomag a zöld szervezetek szerint sokat enyhült, mire a végszavazásig eljutott, ám mindenképpen jelentős fejlemény, hogy ez az első olyan európai jogszabály, amely a természetvédelmen túlmutatva aktívan helyreállítja az ökoszisztémákat, és ezzel igyekszik megfordítani számos európai élőhely drasztikus hanyatlását.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig szóló uniós stratégiában foglaltaknak megfelelően az Európai Bizottság még 2022. június 22-én jelentette be, hogy javaslatot nyújtott be a természet helyreállításáról szóló rendeletre.

A tengerektől a városokig

A javasolt rendelet többféle kötelező helyreállítási célokat és kötelezettségeket szabott meg az ökoszisztémák széles skálájára vonatkozóan. Ennek megfelelően érintettek az erdők és a mezőgazdasági földterületek, a városok, a folyók és a tengeri élőhelyek. A jogszabály kiegészít más, már meglévő jogi eszközöket.

A jogszabály kimondja: a tagállamoknak nemzeti szinten kell kidolgozniuk a természet helyreállítására vonatkozó terveket a kívánt célok elérése érdekében.

Voltak vitás pontok

Az Európai Parlament témában kiadott összefoglalója elismeri: bár a természet helyreállítása önmagában komoly társadalmi támogatottságot élvez, a javaslat aggodalmakat váltott ki az érintettek körében.

Az Európai Parlament ugyanakkor tavaly július 12-én elfogadta az álláspontját a rendelettervezetről, miután a Tanács június 20-án elfogadta általános megközelítését az ügyről. Intézményközi tárgyalások tavaly november 9-én ideiglenes megállapodással zárultak, amely lényegesen módosította a Bizottság eredeti javaslatát módosító pontokat. Az elfogadott szöveget a tagállamok képviselői november 22-énn, az ENVI bizottság pedig november 29-én jóváhagyta a szöveget, amelyet várhatóan az Európai Parlament holnapi ülésén megszavaz majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?