A barlangok élővilágáról szól ez a hónap

A barlangok élővilágáról szól ez a hónap

agrarszektor.hu
A barlangok védelme és állagmegóvása mellett gazdag élővilágukra is kiemelt figyelmet fordít az Agrárminisztérium – közölte a szaktárca. A márciusi Barlangok Hónapja alkalmából a nemzeti park igazgatóságok a „Barlangoljunk!” kampány keretében edukatív tárlatvezetésekkel és kedvezményesen látogatható, tematikus túrákkal hozzák közelebb a túrázókhoz a barlangok rejtélyes világát, és hívják fel a figyelmet a bennük fellelhető ökoszisztéma védelmére - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár az európai kultúrkörben az állatfajhoz számtalan babona és tévhit kötődik, titokzatos világuk régóta foglalkoztatja az emberiséget. Az állatfajhoz kötődő negatív sztereotípiák eloszlatása és a Magyarországon fellelhető egyedek védelme azonban kiemelten fontos, hiszen természetes élőhelyeik és vadászterületeik csökkenése miatt a denevérek száma mára jelentősen megfogyatkozott. Az Agrárminisztérium által tavaly év végén lezárt Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a hazai barlangokban nemcsak állagmegóvás és statikai helyreállítás céljából, hanem denevérbarát bejáratok kialakításáért, valamint mesterségesen kialakított régi bányavágatokban előforduló telelőhelyek megmentéséért végeztek munkálatokat.

Interaktív kiállítás mindenkinek

Az érdeklődök látványos és interaktív installációk segítségével ismerhetik meg az állatok táplálkozási és szaporodási szokásait, megtudhatják, hogy miért fontos élőhelyeik a barlangok és miként vészelik át a tél viszontagságait az itt talált zugokban, valamint a denevérkutatás módszereibe is bepillantást nyerhetnek.

Márciusban a vegetáció megindulásával a denevérek is felébredtek a téli hibernációból, így a túrák alkalmával lehetőség nyílik a megfigyelésükre természetes közegükben is.

A gyerekeknek is érdekes lehet

Az ünnepi hétvégén is érdemes ellátogatni a programsorozat kedvezményes túráira. Szombaton és vasárnap a Baradla-barlang Aggtelektől Jósvafőig vezető főágán vezetett kalandtúrán, vasárnap a Pál-völgyi-barlangban extra szakvezetéses túrán, valamint a Bükki Nemzeti Parkban a Szent István-barlangban vezetett speciális hosszútúrán vehetnek részt a látogatók. Emellett a barlangi élővilág nyomaival, ősrégészeti leletekkel és a bronzkori kultúra gazdag leletanyagával is megismerkedhetnek a túrázok a kiépítetlen Kő-lyukban Lillafüred közelében. A legkisebbek pedig a Baradlamanó túrán tanulmányozhatják a barlangok izgalmas, mesebeli világát és apró, szabad szemmel alig észrevehető élőlényeit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31