Juhargubacsatka

A juhargubacsatka a pókszabásúak osztályának bársonyatka-alakúak rendjébe, a gubacsatkafélék családjába tartozó faj. Mindenhol megtalálható, ahol a juhar fajok is előfordulnak.

A juhargubacsatka jellemzői

A juhargubacsatka például az Egyesült Királyságban elterjedt és közönséges, főleg Leicestershire és Rutland környékén vannak nagyobb állományai. A juhargubacsatka a juharlevél felső felületén vörös színű dudorokat, azaz gubacsokat növeszt. A gubacsot könnyebb észrevenni, mint magát az állatot. A legtöbb juhargubacsatka nőstény. A szaporodáshoz nem muszáj a hím jelenléte; azaz a petéket nem kell megtermékenyíteni ahhoz, hogy újabb juhargubacsatka-nemzedék jöjjön a világra.

A gubacsatkafélék egyébként apró, pár milliméteres állatok, ezért szabad szemmel nem is láthatóak, csak mikroszkóppal. Testük henger alakú, féregszerűen megnyúlt, melyen egy pár láb található. Növényi nedvekkel táplálkoznak és a fajra jellemző elváltozásokat okoznak gazdanövényeiken. A legtöbb faj 1-2 kivétellel gazdanövényspecialista, tehát legfeljebb az egy családba tartozó növények közül választja ki táplálékát. Más növényre is átkerülhetnek például a szél segítségével, ott azonban táplálék hiányában hamarosan elpusztulnak.

A juhargubacsatka kártétele és az ellene való védekezés

A juhargubacsatka károsításának hatására a juharlevél színén először halványabb, majd sötétedő vörös színű kiemelkedő képletek, azaz gubacsok keletkeznek. Az apró kártevők jelenétére ezek a gubacsok hívják fel a figyelmünket. Kifejlett alakban a gazdanövényeiken telelnek át, majd április végén a telelés helyéről, vagyis a rügypikkelyek alól a kibomlott levelekre vándorolnak, és elkezdik a növények sejtnedveit szívogatni. A juhargubacsatka jelenlétére tehát egészen tavasztól őszig számítani lehet. A kártételükkel általában a fákat nem veszélyeztetik, de a leveleken megjelenő gubacsokkal a fák asszimilációs felületét és a növények díszítő értékét is csökkentik.

A tavaszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb az atka ellen. A gubacs- és a levélatkák a rügypikkelyek védelmében telelnek át. Tavasszal rajzanak szét, ekkor még el lehet kapni őket. A rügypattanáskor elvégzett tavaszi lemosó permetezésnek meghatározó jelentősége van. Az olajos készítmények bevonják és megfullasztják az atkákat. Fontos, hogy a permetezést mindig engedélyezett készítményekkel végezzük!

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.