Kakukk

A kakukk vándorló madár, melyet legtöbben arról a szokásáról ismernek, hogy tojásait más madarak fészkébe rakja. Magyarországon csak a költési időszakban előforduló, védett faj.

A kakukk (Cuculus canorus) a madarak osztályának kakukkalakúak rendjébe, ezen belül a kakukkfélék családjába tartozó faj. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A kakukk életmódja

A kakukk költési időben magányos madárnak számít, de a telelőhelyeken olykor csapatokban is megfigyelhető.

A kakukk elterjedése

A kakukk költési időben Európa és a mérsékelt égövi Ázsia nagy részén előfordul. Vonuló madárként a telet Délkelet-Ázsiában, Közép- és Dél-Afrikában, valamint a Fülöp-szigeteken tölti. Magyarországon áprilistól szeptemberig tartózkodik, és más madarak fészkébe rakja a tojását. A telet Afrika trópusi részén tölti.

A kakukk táplálkozása

A kakukk főként rovarokkal, különösen nagy testű hernyókkal táplálkozik.

A kakukk fajtái

A kakukknak négy alfaját különítik meg. Az egyik Írországtól Skandinávián, Észak-Oroszországon és Szibérián át Japánig keleten, valamint a Pireneusoktól Törökországon, Kazahsztánon, Mongólián, Észak-Kínán és Koreán át a Pireneusokig fordul elő. Ez az alfaj Afrikában és Dél-Ázsiában telel. Egy másik alfaja Nyugat-Kínától a Himalája előteréig, Észak-Indiában, Nepálban, Mianmarban, Thaiföld északnyugati részén és Dél-Kínában költ, a teleket pedig Assamban, Kelet-Bengáliában és Délkelet-Ázsiában tölti. A kakukk egy alfaja Ibériában, a Baleár-szigeteken és Észak-Afrikában költ, és Afrikában telel, míg az utolsó alfaj Közép-Ázsiában, Turkesztántól Dél-Mongóliáig költ, télire pedig Dél-Ázsiába és Afrikába vándorol.

A kakukk szaporodása

A kakukk költési időszaka május-július közt van. Fészekparazita madár, mintegy 9-25 fészket is meglátogat, melyekbe egy-egy tojást rak. Kedvenc gazdamadarai a nádirigó, a réti pityer és az erdei szürkebegy, de rajtuk kívül sok más madár fészkébe is rak tojást. A fiókák 12 nap után kelnek ki, rendszerint hamarabb, mint a gazdamadár fiókái. A frissen kelt kakukkfióka kilöki a fészekből a többi tojást, vagy akár a frissen kelt mostohatestvéreit is, ezért a mostohaszülők egyetlen fiókaként nevelik. A fiatal kakukkok 19-24 nap után repülnek ki, de csak 50 naposan önállósítják magukat, addig is a dajkamadár szülők etetik őket.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.