2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Földpiac: nehéz meghatározni a valós értéket

agrarszektor.hu
Új értékelő rendszert fejleszt ki a termőföldpiaci helyi bázisárak meghatározására a Tiszacash Zrt. - nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Nagy Ferenc, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az értékelésekhez a társaság speciális árképzési módszert fejleszt ki, mellyel meg lehet állapítani, milyen valós értéket képvisel egy-egy adott földterület. Az új módszer segítségére lehet a vevőknek, az eladóknak és az ingatlan közvetítőknek, illetve könnyítheti a banki hitelbírálatokat is

A Tiszacash készülő programjának lényege, hogy az értékeléshez meghatározza a földárakat leginkább befolyásoló, tizennyolc legfontosabb szempontot. Nagy Ferenc szerint ilyen például a terület nagysága és elhelyezkedése, a bérleti díj és annak lejárata, a bérlői kockázat, a tulajdonosi kör (résztulajdon vagy kizárólagosság), a támogathatóság és a földminőség. A cégvezető szerint e paraméterek felhasználásával a Tiszacash értékelési rendszere képes lesz arra, hogy a földpiaci adásvételekhez megállapítsa a valós helyi bázisárakat.

Precíz adatokat így is nehéz lesz majd adni, mivel a földnek nincs hektáronkénti fix ára. Nem mindegy például, hogy valaki egy hektár körüli, vagy éppen 200 hektár földet szeretne vásárolni egy adott területen. Különböző birtoknagyság esetén akár háromszoros árkülönbség is kialakulhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06