Állami földek: Áder elmeszelte a vihart kavart törvényt

agrarszektor.hu
Nincs összhangban az alaptörvénnyel az állami földvagyonról szóló törvény közelmúltbeli parlamenti módosítása Áder János köztársasági elnök szerint, ezért az államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab). A jogszabály az elmúlt hetekben elsősorban azért váltott ki politikai vitákat, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységesítésre, az ellenzéki viszont "földmutyiról és földrablásról" beszél. Áder János most három kérdésben vár választ az Ab-tól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Álláspontom szerint a jogszabály egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban hazánk Alaptörvényével, ezért a törvény alkotmányossági normakontrollját kezdeményezve a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultam" - fogalmazott elnöki nyilatkoztában Áder János "az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvénnyel" kapcsolatban, amelyet április 28-án fogadott el a parlament. A köztársasági elnök kiemelte, hogy az új jogszabály alapvetően érinti a nemzeti parkok működését.


MTI-fotó: Kovács Tamás

Mint ismert, a törvénycsomag az elmúlt hetekben elsősorban azért gerjesztett éles politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta a nemzeti parkokhoz tartozó állami földeket is. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a "földmutyit és a földrablást". A javaslatcsomag egyszer meg is bukott a parlamentben, mert a szavazáskor nem kapta meg a kétharmados többséget, amelyre pedig egyes eredeti passzusaihoz szükség lett volna. Ezért a kormány a javaslatból visszavonta a sarkallatos részeket, így a jogszabályt végül egyszerű többséggel fogadhatta el a parlament.

Áder János most a következő három kérdésre vár választ az Alkotmánybíróságtól:

1. Fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? Ez felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét.

2. Sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok?

3. A jogszerűen megkötött, hatályos szerződések e törvénnyel módosíthatók-e?

Az indítvány elbírálására harminc nap áll az Alkotmánybíróság rendelkezésére. "Mindannyiunk érdeke, hogy a nemzeti parkok működését illetően az Alkotmánybíróság döntését követően megnyugtató, egyértelmű jogi helyzet keletkezzen" - fogalmazott nyilatkozatában a kormányfő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?