Sikeres volt a védekezés: egyre több él ebből a madárból Magyarországon

Sikeres volt a védekezés: egyre több él ebből a madárból Magyarországon

agrarszektor.hu
Sikeresnek bizonyult az MVM Démász túzokvédelmi programja, így Magyarországon is növekedett a túzokállomány. 2021-ben 1553 madarat regisztráltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6%-a. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az MVM áramhálózati társasága, az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2018-ban csatlakozott az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez, és vállalta, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, a légvezetéket földkábelre cseréli, és elbontja a vezetékrendszert tartó oszlopokat. A társaság a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén már valamennyi érintett szabadvezetékét földkábellel váltotta ki. Jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén zajlik a villamos hálózat túzokvédelmi átalakítása.

A Dél-Alföld villamosenergia-ellátását biztosító MVM Démász Áramhálózati Kft. már 2005-től önként vezette be a villamoshálózat-üzemeltetési, -létesítési gyakorlatába a madárvédelmi szempontok érvényesítését. Az ennek eredményeként az elmúlt években madárbarát módon megépített és átépített hálózat értéke több tízmilliárd forint. Mindezzel párhuzamosan az MVM Démász saját fejlesztésű megoldásával közel 30 ezer középfeszültségű oszlopon biztosította a madarak áramütés elleni védelmét.

Az MVM különös figyelmet fordít a fokozottan védett túzokokra, a gólyákra, a kék vércsékre. Annak érdekében, hogy a védett madarakra veszélyes hálózati szakaszokat minél előbb madárbaráttá tudják alakítani, a társaság szakemberei a hálózatépítési, hálózatrekonstrukciós munkák tervezése során továbbra is szorosan együttműködnek a madárvédelmi szakemberekkel és a nemzeti parkok munkatársaival.

A túzok legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya a Kárpát-medencében, azon belül Magyarországon található. A túzok Magyarországon 1971 óta számít védett, 1979 óta pedig fokozottan védett fajnak, természetvédelmi értéke eléri a fejenként egymillió forintot. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a túzokok megóvását, mert a faj nagyban hozzájárul Magyarország biológiai sokszínűségének megőrzéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?