Ángyán: belga származású család tarolt Orbánék földárverésein

agrarszektor.hu
A Belgiumból áttelepült Claessens család tagjai szerezték a legnagyobb - 900 hektárt meghaladó - területet Somogy megyében a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken - állapítja meg Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár árverésekről készült elemzése. A tanulmány szerint Somogy megyében összesen 11 külföldi vagy kettős állampolgár jutott állami földekhez. A földforgalmi törvény ugyanakkor nem zárta ki külföldiek részvételét a liciteken, ha megfeleltek a földművesekre vonatkozó kritériumoknak.

A legnagyobb területet, 918 hektárt a CLAESSENS-GROUP Companys tulajdonosai, a Belgiumból áttelepült nagybirtokos Claessens család tagjai szerezték meg a Somogy megyei állami földárveréseken - állapítja meg elemzésében Ángyán József. Az általuk megvett, 918 hektárnyi termőföld a megyében elárverezett összterület 7,6 százalékát tette ki.

Milyen műtrágyát, vetőmagot, növényvédő szert válasszunk? Melyek a legújabb trendek? Hogyan növelhetjük nyereségünket? Az inputanyagpiaci helyzet kiemelt témája lesz az Agrárium 2017 Konferenciának március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A belga származású család tagjai olyan állami területeket vásároltak meg, amelyeket saját vállalkozásaik eddig is az államtól béreltek. A jelentés szerint 28 darab birtoktestet vettek meg Bolhás, Csurgó, Iharosberény, Nagyatád, Ötvöskónyi és Somogyszob területén. A Claessens család tagjainak együttes nyertes árajánlata 983 millió forint volt, vagyis átlagosan 1 millió 72 ezer Ft/ha-os - 56, 900 Ft/Ak-ás - áron szerezték meg a területeket.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Somogy megyében összesen 11 külföldi, illetve kettős állampolgár licitált sikeresen az állami árveréseken. Ők együttesen mintegy 1110 hektárt vásárolhattak meg mintegy 1,15 milliárd forintért.

Mint ismert, az állami földárverésen azok indulhattak, akik megfeleltek a földművesekre vonatkozó kritériumoknak. A földművesek fogalmát a földforgalmi törvény határozza meg. Eszerint földművesnek minősülnek azok a természetes személyek, akiknek megfelelő szakirányú végzettségük van, legalább három éve saját kockázatra mezőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban tulajdonosai olyan mezőgazdasági termelőszervezetnek, amelynek tevékenységeit személyes közreműködőként végzik.

A földforgalmi törvény szerint a földművesek fogalma belföldi természetes személyekre és tagállami állampolgárokra egyaránt vonatkozik. A jogszabály tehát nem zárja ki uniós állampolgárok magyarországi tulajdonszerzését, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03