Feljelentések, kormánylépések: drágán nem akar földet venni az állam

Több jogosítványt kapott nemrég a kormánytól az agrártárcához tartozó nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA), hogy ne kelljen irreálisan magas árakon megvásárolnia azokat a földeket, amelyek a végrehajtási árveréseken nem kelnek el. Túlságosan magas becsérték megállapításával sokszor visszaéltek ugyanis azzal, hogy az NFA-nak kötelezően meg kell vennie a területeket, ha azokra az árveréseken nem akad vevő. A földalapkezelő minden esetben büntetőfeljelentést tesz, ha az árverezési eljárásokban megállapított becsérték magasabb a reális piaci árnál.

Módosította tavaly decemberben a kormány azt a rendeletet, amely a termőföldek árveréses értékesítéséről szól a végrehajtási, felszámolási és önkormányzati adósságrendezési eljárásokban. A változtatásokkal az NFA több jogosítványt kapott ahhoz, hogy érdemben beleszólhasson az árverésekbe. Korábbi tárcanyilatkozatok szerint ugyanis - főként végrehajtási árveréseknél - többször előfordult, hogy a "végrehajtói lobbi" irreálisan drágán akart termőföldeket megvetetni az államot képviselő nemzeti földalapkezelővel.

A visszaélésekhez az adott alapot, hogy az NFA-nak kötelezően meg kell vásárolnia azokat a termőföldeket, amelyeket végrehajtási és egyéb eljárásokban elárvereznének, de a területekre nem akad vevő. Ugyanakkor a végrehajtásoknál több esetben felmerült a gyanú, hogy a földeket szándékosan felértékelték a reális piaci árakhoz képest, majd amikor érthető módon a területeket senki nem akarta megvenni, azok megvásárlását az NFA-ra hárították. Végrehajtási eljárások a földeknél leginkább akkor indulnak, amikor azokra valamilyen adósság fejében jelzálogot jegyeznek be, de az adósok tartozásaikat nem fizetik vissza.

A decemberi jogszabály-módosítással az NFA számos új eszközzel élhet annak érdekében, hogy az irreális becsértéken alapuló árveréseket megakadályozza - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A változtatások azonban csak a jövőbeni árverésekre vonatkozhatnak, vagyis nem érintik a meglévő fizetési kötelezettségeket.

Az NFA többek között a következő jogosítványokkal, illetve szabályozási változtatásokkal erősödött:

- a végrehajtást kérő megkeresőnek igazolnia kell, hogy a becsértéket közölte az NFA-val

- az árverési hirdetményt kézbesíteni kell az NFA-nak is

- a földre az árverezhet, aki hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy földet vehet

- érvényes vételi ajánlatnak a minimál árat elérő három legmagasabb ajánlat minősül az árveréseken

- ha a legmagasabb összegű érvényes ajánlatot tevő árverező a vételárat nem utalta át határidőben, az árverést a következő legmagasabb ajánlatot tevő árverező nyeri, tehát az államnak nem keletkezik fizetési kötelezettsége

- ha a ki nem fizetett földet alacsonyabb áron vették meg, mint amennyit a fizetést elmulasztó árverező ajánlott, a fizetést elmulasztó köteles a két ajánlat közötti különbözetet 15 napon belül megfizetni

- a megismételt árveréseken a felajánlott vételár nem lehet kevesebb a minimálár összegénél

- az NFA kapcsán minden megismételt árverésen úgy kell tekinteni, hogy az árverésen részt vett és a minimáláron ajánlatot tett, így az államra nehezedő fizetési teher csökkenhet, mivel az NFA-nak nem becsértéken kell vásárolnia

- az árverési jegyzőkönyvet kézbesítés útján minden esetben közölni kell az NFA-val

Ezen túlmenően az NFA az irreálisnak tűnő becsértékeknél egyedi értékbecslést készíttet saját ingatlanforgalmi szakértőivel és minden esetben büntetőfeljelentést tesz, ha a két érték közötti különbség indokolatlanul magas, vagyis a reális piaci árhoz képest is sok a becsérték - közölte az agrárszektor.hu-val az agrártárca. Az ilyen büntetőeljárások jogerős lezárásáig az állam nem fizet, az érintetteknek pedig szigorú büntetőjogi következményekkel kell számolniuk - húzta alá a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?