Pofon egyszerű - Így lehet ma csalni a földárveréseken

agrarszektor.hu
Simán átverik sok esetben az államot, amikor végrehajtási eljárásokban valamilyen okból termőföldeket kell elárverezni. A területeket szándékosan felértékelik a piaci árakhoz képest, így bár vevő nem akad, de a földeket az államot képviselő nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA) a megállapított irreális árakon kötelezően meg kell vásárolnia. Az agrárszektor.hu információi szerint az NFA-t felügyelő Földművelésügyi Minisztérium jogszabály-módosítást kezdeményez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyértelmű visszaélésekre ad alapot az a mai szabályozási helyzet, hogy az NFA-nak kötelezően meg kell vásárolnia azokat a termőföldeket, amelyeket végrehajtási eljárásokban elárvereznének, de a területekre nem akad vevő - erősítette meg az agrárszektor.hu értesüléseit a Földművelésügyi Minisztérium. Több esetben előfordul, hogy a végrehajtásokban a földeket szándékosan felértékelik a reális piaci árakhoz képest, majd amikor érthető módon a területeket senki nem akarja megvenni, azok megvásárlását az NFA-ra hárítják.

Végrehajtási eljárás a földeknél leginkább akkor indul, amikor azokra valamilyen adósság fejében jelzálogot jegyeznek be, de az adósok nem teljesítenek. Az NFA tájékoztatása szerint 2015-ben több száz ilyen eljárás kezdődött, amelyek közül eddig 86 zárult le. A földalapnak a sikertelen árverezések miatt összesen 96 729 000 forintot kellette fizetnie, és ily módon csaknem 100 hektár földet kellett megvásárolnia, vagyis állami tulajdonba vennie.

Az egymillió forintos, hektáronkénti átlagár első látásra nem tűnhet irreálisnak, ha abból indulunk ki, hogy az aranykoronánkénti földárak a kormány helyzetértékelése szerint is 50 ezer forint körül mozognak a piacon, így egy 20 aranykoronás, átlagos minőségűnek tekinthető földterület hektáronkénti ára nagyságrendileg egymillió forint lehet. Gyengébb minőségű földeknél azonban ez az ár már túlzott lehet, illetve több más körülmény is közrejátszhat abban, hogy egy-egy földterület megállapított becsértéke irreálisnak minősülhet.

A tárca már dolgozik egy olyan jogszabály-módosításon, amely korlátozná a "végrehajtói lobbi" mozgásterét - tudta meg az agrárszektor.hu. A minisztérium szerint eddig a gondot az okozta, hogy az NFA előzetesen nem értesült az árverezésre bocsátott területek becsértékéről, így érdemben nem is reagálhatott azokra, míg adott esetben az indokolatlanul magas árakat végül ki kellett fizetnie. Ezért a tárca a jövőben azt írná elő, hogy csak akkor lehessen megtartani érvényes végrehajtási árveréseket, ha a megállapított becsértékeket az NFA-val előzetesen és igazolt módon közlik. Az eljárási szabályok már a közeljövőben módosulhatnak, így azután már csak indokolt esetben és valós árakon lehetne állami tulajdonba venni az árveréseken el nem kelt földeket - közölte a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02