Magyar mintafarm indul Afrikában

agrarszektor.hu
Megfelelő fajtaválasztással és új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető a nyugat-afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ álláspontja szerint. Hogy ezt bebizonyítsák, mintafarmot indítanak az afrikai országban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megérkeztek a NAIK vetőmagjai arra a növény-és állattenyésztési együttműködést megindító mintafarmra, aminek létrehozásáról 2018. június 20-án, a 3. Budapest Afrika Fórum keretén belül Dr. Gyuricza Csaba főigazgató együttműködési megállapodást írt alá a ghánai Dodowa-régió képviselőjével, Bernard Tetteh-el. Hagyományosan jók a NAIK kapcsolatai az afrikai országokkal, több sikeres kezdeményezés jellemezte az elmúlt évek munkáját. A ghánai-magyar együttműködés agrárdiplomáciai mérföldköve volt, amikor 2017-ben a két ország külügyminisztereinek jelenlétében írt alá megállapodást a NAIK és ghánai partnerszervezete. Azóta új szintre lépett a munka: elkezdődtek az előkészületek fiatal ghánai kutatók több hónapos fogadására, illetve magyar kutatók ghánai szakmai tanulmányútjára.

Egy olyan közös mintafarm is hamarosan megszületik, ahol afrikai körülmények között bizonyíthatnak a magyar vetőmagok.

A tanulmányutak és a közös munka fő csapásvonalai a paradicsom, a gabona - főként a kukorica - a halászati együttműködések, továbbá a mezőgazdasági szaporítóanyagok magyar exportja lehet - jelentette ki akkor a főigazgató. A programban érintett egyik gazdaság vezetője így írja le a ghánai vállalkozói klímát az agrárszektor.hu-nak:

A ghánaiak okosak, elég jól képzettek, jellemzően jól beszélnek angolul is. Innovatívak és van tőkéjük a fejlesztésekhez. A sokkal nagyobb Nigériában nem ilyen jó a helyzet. Nem véletlen, hogy ennyi menekült érkezik onnan Európába. A gazdagabb nigériaiak is Ghánában költik el a pénzüket.

A magyar termesztési technológiát alkalmazó mintafarm egy kiemelten kutatási célokat szolgáló gazdaság, amire az igényt az afrikai ország regionális vezetése fogalmazta meg. Szabó András nagykövet összekapcsolta a két ország agrárkutatási intézményeit, és végig koordinálta az egyeztetési folyamatokat. A szakmai együttműködést a NAIK főigazgatójának ghánai látogatása alkalmával folytatott tárgyalások, majd Bráj Róbertnek, a NAIK ZÖKO osztályvezetőjének a térségben folytatott kutatómunkája alapozta meg.

Ez alapján meghatározták azokat az irányokat, amelyek mentén célszerű a partnerekkel együttműködéseket indítani, továbbá ajánlásokat dolgoztak ki különböző termények ghánai termesztési technológiájára. A javaslatok, illetve a ghánai fél igényei szerint a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya elkészítette és kiküldte az első vetőmagcsomagját Ghánába. A mintafarm a magok elvetését követően, szeptemberben kerül ünnepélyes átadásra. A gazdaság kialakításában és formálásában a NAIK mellett a gödöllői Szent István Egyetemen néhány hallgatója és szakoktatója is részt vesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?