Nagy István átadta az első magyar mintára létrejött mintafarmot Kenyában

Nagy István átadta az első magyar mintára létrejött mintafarmot Kenyában

agrarszektor.hu
Az afrikai élelmezésbiztonság megerősítését segíti az Agrárminisztérium finanszírozásával megvalósult mintafarm Kenyában - jelentette ki a projekt átadóján Nagy István tárcavezető. A miniszter a nap folyamán a kék gazdaságért és az öntözésért felelős miniszterekkel is egyeztetett. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

- közölte Nagy István agrárminiszter, aki Salim Mvurya, kenyai bányászatért, kék gazdaságért és tengerészeti ügyekért felelős tárcavezetővel tárgyalt. Kifejtette, korábban azt hittük, hogy a tengerek kimeríthetetlen forrással rendelkeznek, de ez nem így van, éppen ezért kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az akvakultúrális ágazat fejlesztésére. Hazánk számára három komoly lehetőség is adódik a Kenyával történő együttműködésben.

Nagy István emlékeztetett, hogy még 2020-ban írt alá hazánk megállapodást Kenyával egy kötött segélyhitel programról, melynek keretében Magyarország mások mellett halgazdálkodási projektek megvalósítását támogatja. Reményeink szerint ezek a beruházások csak az első lépések, melyeket még további fejlesztések követhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tárcavezető nap folyamán vízgazdálkodási kérdésekről is egyeztetett Zacharia Mwangi Njeruval, Kenya vízügyi, szanitációért és öntözésért felelős miniszterével. A találkozón Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság megerősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több öntözésfejlesztéssel kapcsolatos beruházás valósuljon meg. Hazánk ebben a tekintetben kész megosztani tudását és tapasztalatait az afrikai partnereivel. A miniszter példaként említette az aszály elleni küzdelemben már bizonyított VízŐr technológiát, amely segít a talajoknak a klímaváltozás negatív hatásait kiküszöbölni, kevesebb öntözés mellett. A tárcavezető a hatékonyság növelésére is felhívta a figyelmet, képesnek kell lenni ugyanis ugyanannyi vízzel nagyobb területen eredményesen öntözni. Hozzátette:

A tárcavezető a kenyai mezőgazdasági és állattartásért felelős miniszterrel közösen átadta azt a mintafarmot, amely az Agrárminisztérium finanszírozásával valósult meg. Nagy István a rendezvényen elmondta, az elmúlt évek válságai megmutatták, mennyire fontos, hogy birtokában legyünk azon képességeknek, melyekkel magunk is elő tudjuk állítani a kiváló minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszert, hogy minél kevésbé függjünk a nagy élelmiszertermelő országoktól és a multinacionális kereskedő cégektől. Ez a projekt ezen célok megvalósulását szolgálja.

A program részét többek között a kukorica, a cirok, a paradicsom és zöldborsó termesztése képezik. A szaktudás, a kiváló magyar agrárszakemberek tapasztalata, valamint a világszínvonalú magyar vetőmagok segítséget jelenthetnek abban, hogy fokozni tudjuk a kenyai családok egészséges élelmiszerrel történő ellátását - húzta alá a miniszter.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?