Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

MTI
Indiana állam agrárminiszterével és külügyminiszterével, gazdálkodói érdekképviseleti vezetőkkel és a tudományos élet szereplőivel egyeztetett Nagy István agrárminiszter hivatalos látogatásán Indianában. A tárcavezető kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság a jövőben is számít az amerikai tapasztalatokra és technológiai újításokra.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tárcavezető Don Labbal, Indiana állam agrárminiszterével arról tárgyalt, hogy milyen kihívásokkal kell a gazdálkodóknak megküzdeniük. Az agrárium és a termelők pozitív megítélésének fontosságára és az élelmiszer-termelésben játszott nélkülözhetetlen szerepére hívta fel a figyelmet. Kifejtette, az orosz-ukrán háború következtében az európai mezőgazdaság nagy nehézségekkel küzd, az ágazat szereplőinek jelentős kihívásokat kell megoldaniuk az értékesítés területén. A megbeszélésen szóba került az öntözés kérdése is. A technológiai fejlesztések és beruházások megvalósítását eltérően oldják meg a különböző országokban, a víz azonban a biztonságos élelmiszer-termelés alapja - tette hozzá.

Nagy István beszélt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar elmúlt évtizedes fejlődési irányairól. Kiemelte, az a feladatuk, hogy egyre többen megtalálják számításaikat az agráriumban. Azért dolgoznak, hogy a szakképzésben és a felsőoktatásban résztvevő fiatalok át tudják venni szüleiktől a gazdaságaikat és azok modernizálásával még versenyképesebbé váljon az ágazat. Kifejtette, az évtized végégig az egész agráriumot modernizálni fogja hazánk.

A technológia megújításában pedig számítunk az amerikai tapasztalatokra. Magyarország várja a befektetőket és az újításokat, illetve a tudományos és egyetemi kapcsolatokat is szeretnénk megerősíteni. Az új technológia, ugyanis csak akkor hasznos, ha van, aki tudja azt megfelelően, a legújabb ismeretek birtokában használni

- húzta alá Nagy István.

Az agrárminisztert hivatalában fogadta Diego Morales, Indiana állam külügyminisztere is. A két tárcavezető az összefogás fontosságáról és egymás erősítéséről beszélt. Jó érzés barátokkal találkozni az óceán túloldalán, akikre bátran lehet számítani, és közösen dolgozni a mostani kihívásokkal teli időszakban. Ha az embernek ilyen megbízható partnerei vannak, akkor a problémákat is egyszerűbben tudja megoldani - emlékeztetett a miniszter.

Nagy István a nap folyamán egyeztetéseket folytatott az Indiana Farm Bureau vezetőivel. A tárgyaláson szóba került a szélsőséges időjárás következtében kialakuló aszály elleni küzdelem és az ukrán gabonaimport kérdése is. A miniszter hangsúlyozta, nagy figyelmet fordítanak az agráriumban végbemenő nemzedékváltásra, és kíváncsiak az indianai tapasztalatokra is ebben a kérdésben. Nagy István úgy fogalmazott, hogy a kormány abban érdekelt, hogy a fiatalok komoly perspektívát lássanak a mezőgazdaságban, ahol precíziós eszközökkel termelve biztosíthatják Magyarország élelmezését és a fenntartható környezetet. A miniszter kitért a beporzás fontosságára is, tájékoztatta partnereit, hogy Magyarországon egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut, ami Európában a második legmagasabb. A tárcavezető az egyeztetéseket követően meglátogatta többek között a Purdue Egyetemet is, ahol oktatókkal és tudományos szakemberekkel beszélt a felsőoktatási és agrártechnológiai kérdésekről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?