Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

MTI
Indiana állam agrárminiszterével és külügyminiszterével, gazdálkodói érdekképviseleti vezetőkkel és a tudományos élet szereplőivel egyeztetett Nagy István agrárminiszter hivatalos látogatásán Indianában. A tárcavezető kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság a jövőben is számít az amerikai tapasztalatokra és technológiai újításokra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető Don Labbal, Indiana állam agrárminiszterével arról tárgyalt, hogy milyen kihívásokkal kell a gazdálkodóknak megküzdeniük. Az agrárium és a termelők pozitív megítélésének fontosságára és az élelmiszer-termelésben játszott nélkülözhetetlen szerepére hívta fel a figyelmet. Kifejtette, az orosz-ukrán háború következtében az európai mezőgazdaság nagy nehézségekkel küzd, az ágazat szereplőinek jelentős kihívásokat kell megoldaniuk az értékesítés területén. A megbeszélésen szóba került az öntözés kérdése is. A technológiai fejlesztések és beruházások megvalósítását eltérően oldják meg a különböző országokban, a víz azonban a biztonságos élelmiszer-termelés alapja - tette hozzá.

Nagy István beszélt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar elmúlt évtizedes fejlődési irányairól. Kiemelte, az a feladatuk, hogy egyre többen megtalálják számításaikat az agráriumban. Azért dolgoznak, hogy a szakképzésben és a felsőoktatásban résztvevő fiatalok át tudják venni szüleiktől a gazdaságaikat és azok modernizálásával még versenyképesebbé váljon az ágazat. Kifejtette, az évtized végégig az egész agráriumot modernizálni fogja hazánk.

A technológia megújításában pedig számítunk az amerikai tapasztalatokra. Magyarország várja a befektetőket és az újításokat, illetve a tudományos és egyetemi kapcsolatokat is szeretnénk megerősíteni. Az új technológia, ugyanis csak akkor hasznos, ha van, aki tudja azt megfelelően, a legújabb ismeretek birtokában használni

- húzta alá Nagy István.

Az agrárminisztert hivatalában fogadta Diego Morales, Indiana állam külügyminisztere is. A két tárcavezető az összefogás fontosságáról és egymás erősítéséről beszélt. Jó érzés barátokkal találkozni az óceán túloldalán, akikre bátran lehet számítani, és közösen dolgozni a mostani kihívásokkal teli időszakban. Ha az embernek ilyen megbízható partnerei vannak, akkor a problémákat is egyszerűbben tudja megoldani - emlékeztetett a miniszter.

Nagy István a nap folyamán egyeztetéseket folytatott az Indiana Farm Bureau vezetőivel. A tárgyaláson szóba került a szélsőséges időjárás következtében kialakuló aszály elleni küzdelem és az ukrán gabonaimport kérdése is. A miniszter hangsúlyozta, nagy figyelmet fordítanak az agráriumban végbemenő nemzedékváltásra, és kíváncsiak az indianai tapasztalatokra is ebben a kérdésben. Nagy István úgy fogalmazott, hogy a kormány abban érdekelt, hogy a fiatalok komoly perspektívát lássanak a mezőgazdaságban, ahol precíziós eszközökkel termelve biztosíthatják Magyarország élelmezését és a fenntartható környezetet. A miniszter kitért a beporzás fontosságára is, tájékoztatta partnereit, hogy Magyarországon egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut, ami Európában a második legmagasabb. A tárcavezető az egyeztetéseket követően meglátogatta többek között a Purdue Egyetemet is, ahol oktatókkal és tudományos szakemberekkel beszélt a felsőoktatási és agrártechnológiai kérdésekről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?