Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

Amerikai miniszterekkel tárgyalt Nagy István: fontos megállapodás születhet?

MTI
Indiana állam agrárminiszterével és külügyminiszterével, gazdálkodói érdekképviseleti vezetőkkel és a tudományos élet szereplőivel egyeztetett Nagy István agrárminiszter hivatalos látogatásán Indianában. A tárcavezető kifejtette, hogy a magyar mezőgazdaság a jövőben is számít az amerikai tapasztalatokra és technológiai újításokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető Don Labbal, Indiana állam agrárminiszterével arról tárgyalt, hogy milyen kihívásokkal kell a gazdálkodóknak megküzdeniük. Az agrárium és a termelők pozitív megítélésének fontosságára és az élelmiszer-termelésben játszott nélkülözhetetlen szerepére hívta fel a figyelmet. Kifejtette, az orosz-ukrán háború következtében az európai mezőgazdaság nagy nehézségekkel küzd, az ágazat szereplőinek jelentős kihívásokat kell megoldaniuk az értékesítés területén. A megbeszélésen szóba került az öntözés kérdése is. A technológiai fejlesztések és beruházások megvalósítását eltérően oldják meg a különböző országokban, a víz azonban a biztonságos élelmiszer-termelés alapja - tette hozzá.

Nagy István beszélt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar elmúlt évtizedes fejlődési irányairól. Kiemelte, az a feladatuk, hogy egyre többen megtalálják számításaikat az agráriumban. Azért dolgoznak, hogy a szakképzésben és a felsőoktatásban résztvevő fiatalok át tudják venni szüleiktől a gazdaságaikat és azok modernizálásával még versenyképesebbé váljon az ágazat. Kifejtette, az évtized végégig az egész agráriumot modernizálni fogja hazánk.

A technológia megújításában pedig számítunk az amerikai tapasztalatokra. Magyarország várja a befektetőket és az újításokat, illetve a tudományos és egyetemi kapcsolatokat is szeretnénk megerősíteni. Az új technológia, ugyanis csak akkor hasznos, ha van, aki tudja azt megfelelően, a legújabb ismeretek birtokában használni

- húzta alá Nagy István.

Az agrárminisztert hivatalában fogadta Diego Morales, Indiana állam külügyminisztere is. A két tárcavezető az összefogás fontosságáról és egymás erősítéséről beszélt. Jó érzés barátokkal találkozni az óceán túloldalán, akikre bátran lehet számítani, és közösen dolgozni a mostani kihívásokkal teli időszakban. Ha az embernek ilyen megbízható partnerei vannak, akkor a problémákat is egyszerűbben tudja megoldani - emlékeztetett a miniszter.

Nagy István a nap folyamán egyeztetéseket folytatott az Indiana Farm Bureau vezetőivel. A tárgyaláson szóba került a szélsőséges időjárás következtében kialakuló aszály elleni küzdelem és az ukrán gabonaimport kérdése is. A miniszter hangsúlyozta, nagy figyelmet fordítanak az agráriumban végbemenő nemzedékváltásra, és kíváncsiak az indianai tapasztalatokra is ebben a kérdésben. Nagy István úgy fogalmazott, hogy a kormány abban érdekelt, hogy a fiatalok komoly perspektívát lássanak a mezőgazdaságban, ahol precíziós eszközökkel termelve biztosíthatják Magyarország élelmezését és a fenntartható környezetet. A miniszter kitért a beporzás fontosságára is, tájékoztatta partnereit, hogy Magyarországon egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut, ami Európában a második legmagasabb. A tárcavezető az egyeztetéseket követően meglátogatta többek között a Purdue Egyetemet is, ahol oktatókkal és tudományos szakemberekkel beszélt a felsőoktatási és agrártechnológiai kérdésekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02