Fontos megállapodás született Magyarország és Malajzia között

Fontos megállapodás született Magyarország és Malajzia között

agrarszektor.hu
Kereskedelmi, növénynemesítései, oktatási és tudományos szinten is szorosabbra kell fűzni a magyar és a maláj kapcsolatokat - közölte Nagy István agrárminiszter, aki Datuk Seri Haji Mohamad bin Sabuval, Malajzia mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszterével egyeztetett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, Malajzia fontos partnere Magyarországnak, ezért törekedni fogunk arra, hogy a jövőben is gyümölcsöző kapcsolatot ápoljunk. A két ország között nagy távolság van, de a problémáink közösek, amikre együttes megoldásokat kell találnunk. A miniszter példaként említette a globális éghajlatváltozást, ami a biztonságos élelmiszer-ellátást központi kérdéssé teszi.

Nagy István szerint azért kell dolgoznunk, hogy a gazdasági kapcsolatokat megerősítsük és a koronavírus-járvány előtti szintre emeljük. A vetőmag termesztésben kivalló pozíciót foglalunk el világviszonylatban is, hazánkban van ugyanis az egyik legnagyobb génbank, amin keresztül gyakorlati válaszokat tudunk adni a változó klíma jelentette kihívásokra. További lehetőségek rejlenek még a tenyészállataink exportálásában, és a kész termékekben is, mint a sertés-, a marha- vagy a nyúlhús. Ebben az együttműködésben a mai találkozót követően fontos szerep hárul majd a szakértők munkájára és a regionalizációra is - tette hozzá.

A tárcavezető beszélt arról is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen több maláj diák is ösztöndíjjal tanul. Ők a garancia arra, hogy a politikai és gazdasági kapcsolataink is sikeresek legyenek a két ország között. Ezek a hallgatók ugyanis ismerik egymás kultúráját és működését, a barátságokon keresztül pedig a gazdaságaink is eredményesebbek lesznek. De nem csak a hallgatók, hanem a kutatócserében is előre kell lépnünk, hiszen a szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra közös válaszok kellenek. Az élelmiszer-ellátás biztonsága kulcskérdés, ezért hazánk új élelmiszer stratégiát alkotott, ami nagyfokú modernizációval és a digitalizációval ját együtt. A precíziós technológiákat a biztonságos élelmezésben kamatoztatjuk, a tapasztalatainkat pedig készek vagyunk megosztani – hangsúlyozta Nagy  István.

A miniszter aláhúzta, közösen kell dolgozni azért, hogy a két ország közötti export és import megsokszorozódjon. Magyarország olyan kapuja lehet Malajziának, amelyen keresztül a termékeiket eljutathatják az uniós piacokra is. A tárcavezetők a találkozó keretében egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a két ország közötti mezőgazdaság területén történő együttműködésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?