Zöldhulladékból virágföld - Veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékának felhasználásával állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható. 2009 óta 300 ezer zsákkal fogyott, ami rekordnak számít.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Salátalevelek, almahéj, növényi maradékok - ebből áll össze az a bioföld, amit Bécsben gyűjtenek össze, hogy komposztálással újra felhasználják. A biokukát az ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik, ezeket hetente egyszer ürítik, tartalmuk a lobaui komposztálóüzembe kerül - írta Bécs város honlapjára hivatkozva az alternativenergia.hu.

Bécsben ugyancsak összegyűjtik a zöldhulladékot az utcákról és a parkokból. Az ebből készült földet aztán bárki megvásárolhatja, a 18 literes zsák 3 euróba, a 40 literes 5 euróba kerül. (Ez körülbelül ugyanannyi, mint a nem bio minősítésű virágföld bármelyik budapesti barkácsáruházban.)

A földet Lobauban, Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzemében állítják elő, évente mintegy 45 ezer tonnát. Egy része a bécsi parkokba, zöldterületekre kerül, és - amennyiben megfelelő minőségű - a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosítják. A Guter Grundot (magyarul: "Jó föld", illetve "jó alap" is) általában a bécsiek veszik meg, hogy az erkélyen lévő virágokat legyen hová ültetni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?