Döntött az unió: komoly szabályozásokat vezethetnek be Európában az aszály miatt

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamai a napokban elfogadtak több olyan támogatási intézkedést is, amelyekre a Bizottság az aszály miatt tett javaslatot. Céljuk, hogy enyhítsék a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt felmerült pénzügyi nehézségeit, és javítsák az állatok számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bizottság a szélsőséges időjárási események kezdete óta nyomon követi a helyzetet, és mindvégig szoros kapcsolatban állt valamennyi tagállammal - mondta Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos. A most elfogadott támogatási intézkedések pénzügyi könnyítést jelentenek az európai mezőgazdasági termelőknek, és csillapítják a takarmányhiányt. A mostani megállapodást követően ez az intézkedéscsomag hivatalosan szeptember elején kerül elfogadásra - írja közleményében az Európai Bizottság.

A tagállamok egy a napokban lezajlott bizottsági ülésen megállapodtak arról, hogy magasabb előleg-igénybevételi lehetőséget, valamint számos kivételes eltérési lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági termelőknek a környezetbarátabbá tételt szolgáló (ún. ökologizálási) szabályoktól. Ezek az intézkedések segítik a termelőket abban, hogy elegendő takarmányt tudjanak biztosítani állataik számára. Az érintett mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika (KAP) keretében teljesített kifizetések nagyobb százalékát kaphatják meg a pénzforgalmuk javítása érdekében. Ez a következőket foglalja magában:

  • közvetlen kifizetéseiknek akár 70%-ához már október közepéig hozzájutnak; és
  • a vidékfejlesztési kifizetéseik 85%-át is megkaphatják, amint szeptember elején hivatalosan elfogadásra kerül az intézkedéscsomag.

A takarmányok hozzáférhetőségének javítása érdekében bizonyos ökologizálási szabályoktól való eltérések is engedélyezve lesznek. Ez az alábbiak lehetőségét foglalja magában:

  • a parlagon hagyott földterületek önálló növénykultúrának vagy ökológiai jelentőségű területnek minősülhetnek, noha az állatok legeltetése vagy a betakarítás megtörtént,
  • köztes kultúrának tiszta kultúra is vethető (nem a jelenleg előírt módon keverve a növényeket), ha azt valóban legeltetésre vagy takarmánytermelésre szánják,
  • a köztes kultúrák esetében alkalmazott 8 hetes minimális állományban tartási időszak lerövidíthető annak érdekében, hogy a szántóföldi termelők az őszi vetésű növényeket mihamarabb elvethessék.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03