Régóta tudható volt, hogy Ausztráliában idén el fognak szabadulni a tüzek

Régóta tudható volt, hogy Ausztráliában idén el fognak szabadulni a tüzek

agrarszektor.hu
2008-ban az akkori ausztrál kormány megrendelt egy jelentést arról, hogy milyen fenyegetésekre, problémákra kell számítania az országnak a klímaváltozás miatt. A jelentés el is készült, és világosan ki lett mondva benne, hogy 2020 körül a nyári erdőtüzek szezonja a megszokottnál jelentősen hamarabb fog kezdődni, és a tüzek sokkalta súlyosabbak lesznek, mint a korábbi években. A jelenlegi ausztrál kormány egyelőre nem hajlandó elismerni, hogy a most is zajló katasztrófa a klímaváltozás következtében alakult volna ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az immáron 26 emberi és több mint egymilliárd állati életet követelő ausztráliai erdőtüzek hevességének senkit nem kellett volna váratlanul érnie, mi több, az ellenük való felkészülésre is több mint elég idő lett volna, írta meg az Index. Ugyan az ausztrál miniszterelnök-helyettes, Michael McCormack az ABC rádiónak azt nyilatkozta, hogy azóta vannak tüzek Ausztráliában, amióta világ a világ, ez azért nem jelenti azt, hogy az emberiségnek és az emberi tevékenységnek nincs semmi köze a történtekhez.

A 2008-as jelentés ugyanis egészen világosan fogalmazott a bozzóttüzekről: "A tüzeket illető legújabb előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a tűzszezonok korábban fognak kezdődni, valamivel később fejeződnek be, és általánosságban intenzívebbek lesznek. Ez a hatás idővel erősödni fog, és közvetlenül 2020-ra lesz érzékelhető."

Kép forrása: Getty Images

Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója szerint nincs semmi meglepő a történtekben, az események fő kiváltó oka pedig egyértelműen az éghajlatváltozás. Ausztrália a 20. században 1 Celsius-fokot melegedett, de ez csak a probléma egyik része, amely a katasztrofális forróságot, aszályt, és az ezekből következő bozóttüzeket okozza. Ott van az indiai-óceáni dipólus jelensége, amelyet indiai El Nino-jelenségnek is hívnak, amely a páradús légtömegeket Ausztrália fölül Afrika felé fújja. A másik tényező az antarktiszi oszcilláció, amely a forró, száraz levegőt a közép-ausztráliai sivatag felől a nyugati parti sáv felé fújja. Ezek még sosem érvényesültek ilyen hosszan egy időben, mint most.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?