Fókuszban a növény igénye!

Fókuszban a növény igénye! (x)

agrarszektor.hu
A KITE Zrt. Innovációs Központjának tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási rendszere

A talajmintavétel és tápanyag-gazdálkodás képezi a növénytermesztés egyik alappillérét, amely nemcsak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezi.

Itt is igaz a szükséges és elégséges elv betartása. A szükségtelenül kijutatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig limitálja a termést és a minőséget is. Éppen ezért a KITE Zrt. nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, hiszen évekre ez képezi a tápanyagtervezés alapját. A KITE Zrt. a partnergazdaságaiban az elvégzett talajminta-vételezést országos szaktanácsadással is támogatja. A hagyományos (5 hektáros) mintavétellel összevetve a precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyag-kijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A multispektrális űrfelvételek megfelelő csatornáinak kombinálásával készíthetők el az NDVI- (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek. Mindezek mellett a napi precíziós munkaműveletekből is további adatokat kaphatunk, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehetjük a mezőgazdasági termesztésünket. A precíziós gazdálkodásra felkészített erőgépek - GPS-vevőjük révén - az elvégzett műveleteken keresztül másodpercenként gyűjtenek információt tábláinkról. Nemcsak a betakarított termésről (hozamadat, szemnedvességi térképek), de a talaj változatosságairól is (pl. motorterhelés, kerékcsúszás, üzemanyag, valamint 3D-s térképek stb.). Így szolgáltatva hasznos domborzati információkat a felhasználók számára. Mindezek együttes beépítése a térképkészítési modellbe eredményezi a KITErkép-et. Ezt követően a hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsmentzónákba rendezzük, és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

  
A mintavételi folyamat

A KITE Zrt. Innovációs Központja által használt GPS-vevővel ellátott mintavevő autói automata fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek. Az eszköz nagy pontossággal, a szabvány által előírt gyakorisággal (min. 20 leszúrás/minta) és egységes mélységből (30 cm mélységből) veszi a reprezentatív talajmintát. Minden egyes leszúrás után a talajminta a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül. Az egész művelet a gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető. Az eszköz lehetővé teszi a gyors, pontos, a megbízó által mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt. Az ipari tabletek rögzítik a bejárási útvonalat és leszúrási pontokat, melyeket a partner a www.pgr.hu weboldalon a saját felhasználófiókjában online nyomon követhet. A minták laboratóriumba való bejutását követően makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végzünk, majd az eredményeket zónaszinten ábrázoljuk partnereink számára. A talajmintavétel évében megrendelőinknek ingyenes tápanyagterv készítést és szaktanácsadást nyújtunk.

https://youtu.be/Hj5O9N0cymY

Tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási ajánlataink:

• Hagyományos gépi talajmintavétel
• Termőképesség alapján precíziós gépi talajmintavétel
• Tápanyagterv
• Differenciált kijuttatási térképek
• Ásványinitrogén-mérés
• Mésztrágyázási javaslat
• Technológiai szolgáltatás

 

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

Kérdéseivel keresse bizalommal precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinkat vagy látogassa meg honlapunkat:

https://pgr.hu

Közép-magyarországi Régió:
Goda László
+36 20 354 7494

Északkelet-magyarországi Régió:
Béres András
+36 30 967 0022

Déli Régió:
Kis-Vén Ádám
+36 30 327 2401

Északnyugat-dunántúli Régió
Doffkay Emese
+36 30 175 6771

Dél-dunántúli Régió
Veszelovszki Ádám
+36 30 418 1425


(X)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kramer szerviz KITE alapokkal (x)
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?