Sokan nem tudják: ezekhez a tevékenységekhez kell talajvédelmi tervet készíttetni

agrarszektor.hu
A pályázatokhoz, egyéb beruházásokhoz, valamint a termőföldön hasznosítani kívánt egyes anyagok talajba juttatása esetén az ember találkozhat olyan kitétellel, mely szerint a cselekményhez, az engedélyhez talajvédelmi tervet kell készíttetni. Mikor is kerülhet erre sor? Erre a kérdésre válaszul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a fontos tudnivalókat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Pályázatokban, beruházásoknál és egyes, a termőfölddel kapcsolatos munkák során gyakran szerepel kitételként, hogy talajvédelmi tervet kell készíttetni. Azt azonban sokan nem tudják, mely esetekben kötelező ilyet csináltatni, ki készítheti el, és mennyibe kerül. A NAK most ezt gyűjtötte össze.

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint az alábbi esetekben talajvédelmi tervet kell készíttetni talajtani szakértő bevonásával:

 • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszapkomposzt termőföldön történő hasznosítása
 • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosítása,
 • hígtrágya kijuttatása,
 • öntözés, illetve vízrendezés megvalósítása,
 • 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvény termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon történő telepítéséhez,
 • zöldmezős beruházásoknál humuszos termőréteg mentéséhez, ha a beépítés 400 négyzetmétert meghaladja,
 • termőföld időleges más célú hasznosításhoz, rekultivációhoz, ha a teljes terület meghaladja a 400 négyzetmétert, vagy vonalas létesítménynél az 500 négyzetmétert,
 • erózió elleni műszaki beavatkozásokhoz, tereprendezéshez,
 • talajjavításhoz,
 • árutermelő borszőlő, törzs- és kísérleti szőlő (1000 négyzetméter összes szőlőterülettől).

A terv elkészítését a NÉBIH honlapján elérhető talajtani szakértők készíthetik el, melyet a megyei kormányhivatalok talajvédelmi hatósága bírál el. Fenti cselekmények közül a talajvédelmi hatóság maximum 5 évre szóló engedélye szükséges a:

 • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszap-komposzt termőföldön történő hasznosításához,
 • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosításához.

Ezen tevékenységek talajvédelmi hatóság általi engedélyezésének díjait a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet tartalmazza az alábbiak szerint:

 • szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 144000 Ft;
 • szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 110000 Ft;
 • nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználásának engedélyezése: 60000 Ft.

A talajvédelmi hatóság felé bejelentésköteles tevékenység a hígtrágya termőföldön történő hasznosítása, a talajjavítás, a mezőgazdasági célú tereprendezés és az erózió elleni védelmet szolgáló műszaki berendezések létesítése. Ez esetekben hatósági szolgáltatási díj nincs. Új területre kerülő árutermelő, törzs- és kísérleti szőlő (kivéve csemege- és alanyszőlő) telepítését megalapozó talajvédelmi terv, illetve egyszerűsített talajvédelmi terv jóváhagyása 28000 Ft.

Egyéb talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetén a talajvédelmi hatóság szakhatóságként vesz részt, ahol a fenti jogszabály szerint egyes esetekben ugyancsak jelentkezhet igazgatási díj. A talajvédelmi tervek készítése szabadáras, melynek nagysága a feladat volumenétől, területi szabdaltságától, területi mértékétől függ.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?