Sokan nem tudják: ezekhez a tevékenységekhez kell talajvédelmi tervet készíttetni

Sokan nem tudják: ezekhez a tevékenységekhez kell talajvédelmi tervet készíttetni

agrarszektor.hu
A pályázatokhoz, egyéb beruházásokhoz, valamint a termőföldön hasznosítani kívánt egyes anyagok talajba juttatása esetén az ember találkozhat olyan kitétellel, mely szerint a cselekményhez, az engedélyhez talajvédelmi tervet kell készíttetni. Mikor is kerülhet erre sor? Erre a kérdésre válaszul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a fontos tudnivalókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pályázatokban, beruházásoknál és egyes, a termőfölddel kapcsolatos munkák során gyakran szerepel kitételként, hogy talajvédelmi tervet kell készíttetni. Azt azonban sokan nem tudják, mely esetekben kötelező ilyet csináltatni, ki készítheti el, és mennyibe kerül. A NAK most ezt gyűjtötte össze.

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint az alábbi esetekben talajvédelmi tervet kell készíttetni talajtani szakértő bevonásával:

  • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszapkomposzt termőföldön történő hasznosítása
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosítása,
  • hígtrágya kijuttatása,
  • öntözés, illetve vízrendezés megvalósítása,
  • 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvény termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon történő telepítéséhez,
  • zöldmezős beruházásoknál humuszos termőréteg mentéséhez, ha a beépítés 400 négyzetmétert meghaladja,
  • termőföld időleges más célú hasznosításhoz, rekultivációhoz, ha a teljes terület meghaladja a 400 négyzetmétert, vagy vonalas létesítménynél az 500 négyzetmétert,
  • erózió elleni műszaki beavatkozásokhoz, tereprendezéshez,
  • talajjavításhoz,
  • árutermelő borszőlő, törzs- és kísérleti szőlő (1000 négyzetméter összes szőlőterülettől).

A terv elkészítését a NÉBIH honlapján elérhető talajtani szakértők készíthetik el, melyet a megyei kormányhivatalok talajvédelmi hatósága bírál el. Fenti cselekmények közül a talajvédelmi hatóság maximum 5 évre szóló engedélye szükséges a:

  • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszap-komposzt termőföldön történő hasznosításához,
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosításához.

Ezen tevékenységek talajvédelmi hatóság általi engedélyezésének díjait a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet tartalmazza az alábbiak szerint:

  • szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 144000 Ft;
  • szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 110000 Ft;
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználásának engedélyezése: 60000 Ft.

A talajvédelmi hatóság felé bejelentésköteles tevékenység a hígtrágya termőföldön történő hasznosítása, a talajjavítás, a mezőgazdasági célú tereprendezés és az erózió elleni védelmet szolgáló műszaki berendezések létesítése. Ez esetekben hatósági szolgáltatási díj nincs. Új területre kerülő árutermelő, törzs- és kísérleti szőlő (kivéve csemege- és alanyszőlő) telepítését megalapozó talajvédelmi terv, illetve egyszerűsített talajvédelmi terv jóváhagyása 28000 Ft.

Egyéb talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetén a talajvédelmi hatóság szakhatóságként vesz részt, ahol a fenti jogszabály szerint egyes esetekben ugyancsak jelentkezhet igazgatási díj. A talajvédelmi tervek készítése szabadáras, melynek nagysága a feladat volumenétől, területi szabdaltságától, területi mértékétől függ.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?