Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

agrarszektor.hu
A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén lehet fenntarthatóan termesztett biomasszáról beszélni. A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja ugyanis a bioüzemanyagok, a folyékony bio-energiahordozók, valamint a biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát. Egyebek mellett ezek hivatottak elősegíteni a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A rendelet szerint 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése csak és kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre beadtak egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A másik nagyon fontos kritérium, hogy a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet kell, hogy készítsen/készíttessen, méghozzá öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan. Az ötévente elvégzett talajvizsgálat és az arra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv betartása valamennyi mezőgazdasági termelő saját érdeke is, hiszen ezáltal biztosítható a tápanyag-utánpótlás, és a termőföld állapotának fenntartása annak érdekében, hogy ez a korlátosan rendelkezésre álló természeti erőforrás hosszú távon szolgálni tudja a mezőgazdasági termelést.

A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig - ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül - elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

Ez az előírás gyakorlatilag - bizonyos mérethatár feletti erőművek esetén - például a gabonaszalma erőműbe történő értékesítésével foglalkozó gazdákra fog vonatkozni. A biomassza termelő a termesztett biomasszára vonatkozó biomassza igazolás formanyomtatvány kiállításával igazolhatja az adott termény fenntarthatóságát. A kitöltött formanyomtatványt ugyanúgy, mint eddig, a megfelelő hatóságnak (Nébih) kell benyújtania az adatszolgáltatásra kötelezettnek. A biomassza igazolás ezen a linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31