2023. március 22. szerda Beáta, Izolda

Ezek most a legnagyobb kihívások a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület két év kihagyás után folytatta azt a 21 éve tartó hagyományt, hogy nemzetközi traktorhúzó versenynek és amatőr traktorhúzó bajnokságnak ad otthont. A háromnapos rendezvénysorozat részeként került sor a Kelet-magyarországi Agrárfórumra, melynek megnyitóján Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke őszintén beszélt a jelenlegi helyzetről.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Évszázados aszály sújtja a mezőgazdaságot, a Dunától keletre kukorica szinte csak ott terem, ahol öntözni tudunk, a kalászosok hozama töredéke a szokottnak és ugyanez mondható el az ipari növényekről (repcéről, napraforgóról) is. Az összes kalászosból közel 2 millió tonna esett ki, a kukoricából pedig jelen ismereteink szerint mintegy 4 millió tonna vész oda. A dunántúli gazdákat arra kértük, hogy ne idén akarjanak meggazdagodni, most a kölcsönös segítés ideje van. Fontos, hogy tenyészállatokat ne kelljen vágóhídra küldni takarmány híján, ezzel ugyanis a jövőnket élnénk fel. A másik kulcskérdés a vízgazdálkodás mikéntje. Mi nem azt mondtuk, hogy öntözés, hanem azt, hogy az ország vízgazdálkodási és vízhasznosítási rendszerét ki kell alakítani. Meg kell fogni az ide beáramló vizet, tározókat kell létesíteni, duzzasztani kell a folyókat, és rendbe kell tenni a csatornákat, hiszen a víz mindennek az alapja fogalmazott.  

 - hangzott el Hajdúböszörményen a nemzetközi traktorhúzó verseny és amatőr traktorhúzó bajnokságon.

Papp Zsolt György, az agrártárca helyettes államtitkára az ágazat előtt álló legnagyobb kihívásokról elmondta, hogy az egyik ilyen a szakképzés modernizálása. Mint mondta, felkészült fiatalok kellenek, akik a generációváltást követően képesek lesznek kellő fényt adni a "családi ezüstnek" - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Olyan piaci anomáliákat látunk, melyeket korábban nem, így forgatókönyv se készülhetett rájuk. Rendkívül rövid idő alatt törtek ránk, ráadásul rendkívüli erővel. Mégis sikerült elérni, hogy mára az élelmiszeripar lett a mezőgazdaságunk zászlóshajója. A magyar kormány által az ágazat számára biztosított 80 százalékos társfinanszírozás egyedülálló Európában. Ez azt jelenti, hogy minden kifizetett 10 forintból 2 forint az európai uniós pénz, a többi hazai forrás.  

Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója a baromfiágazat kapcsán arról beszélt, hogy az élelmiszernek a fogyasztói kosárban sokkal nagyobb szerepet kell kapni, egyszerűen azért, mert drága lesz. Az egyik osztrák kereskedő partnerük azt mondta, hogy ő nem érti a magyar baromfiágazatot: hogy lehet az, hogy évek óta ugyanannyiba kerül a kacsa és a csirke, miközben a termelési költségek nőttek. Ennek egyetlen oka van, a verseny. Soha nem csak a magyar piachoz kell magunkat hasonlítani versenyképesség tekintetében, hanem minimum az európaihoz, hiszen szabad árumozgás van. A baromfipiacon 15 százalékos pazarlást látnak fogyasztói részről, ami a költségkrízis kapcsán meg fog szűnni. Ez rossz hír a nem vagy kevéssé versenyképes cégeknek, akiknek vagy új piacokat kell keresniük vagy bezárhatják a boltot. A versenyképes piaci szereplők számára ez egy új reményt hordoz, hogy újabb szeletet hasítsanak ki abból a bizonyos piaci tortából. Szabó Ákos a beruházások kapcsán óvatosságra intett.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mi soha nem azért beruháztunk, mert valamire éppen támogatás volt, hanem rendelkeztünk egy fejlesztési tervvel, és ha ezen belül valamire támogatást is kaphattunk, az csak hab volt a tortán. Óva intenék mindenkit a kapacitásbővítő beruházástól, hiszen a piacon így is jelentős többletkapacitások vannak. Fontos a gyors megtérülés, ami hatékonyságjavulást is hoz a vállalat életébe. A pénznek ugyanis egyre növekvő költsége van, ami felértékeli a saját forrás, a forgóeszköz meglétét  

- mondta a fiatal topmenedzser, hozzátéve, hogy az ő cégüknél például 43 százalékkal nőnek a termelési költségek, változatlan volumen mellett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?