2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Aggasztó dolog derült ki a magyar talajokról: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

MTI
A talaj minőségének megóvása, a talaj és vízgazdálkodás, valamint a talaj és mezőgazdaság kérdéseit járta körbe Dobos Endre egyetemi tanárral, a Magyar Talajtani Társaság elnökével Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjának egyik adásában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Áder János elmondta, a világon mindenhol megjelenő probléma a mezőgazdasági talajok minőségének romlása. Egy ENSZ-felmérés szerint évente 10 millió hektár termőföld megy tönkre a világon - közölte. Mint mondta, minden évben egy olaszországnyi területen irtanak ki erdőket, azért, hogy termőföldhöz jussunk. Ugyanakkor a rossz gazdálkodás következtében a termőföld tönkremegy, és se erdő se földművelésre alkalmas terület sincs - tette hozzá Áder János. Kiért arra is, hogy a becslések szerint a talaj minőségének romlása következtében évente 6-12 billió dollár a kár. A volt államfő felhívta a figyelmet, hogy adott esetben több száz év kellett ahhoz, hogy egy centi humusz képződjön.

Az előbb említett nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy mintha nem becsülnénk meg a jó minőségű talajt, mintha úgy gondolnánk, hogy az örökké a rendelkezésünkre áll majd - mondta Áder János. Hangsúlyozta: a mezőgazdasági földművelésben, a talajhasználatban és a vízgazdálkodásban is szemléletváltásra van szükség, mert a talaj jelentős részét víztározásra kellene használni.

Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egyetemi tanára arról beszélt, a talaj az emberiség legősibb erőforrása, és feltételesen megújuló erőforrás. Rámutatott, a tudományos világnak és a politikának nagyon nagy szerepe van a változások előmozdításában. A politikai most gyorsan változott, az Európai Unió például több területen is missziót indított el, köztük a talajok megújítására vonatkozóan - tette hozzá Dobos Endre. Elmondta, a mezőgazdasági folyamatok során elporosítottuk a talajainkat. Dobos Endre azt mondta, Magyarország talajai nagyon rossz állapotban vannak, "iszonyú gyorsaságú az erózió". A Magyar Talajtani Társaság elnöke szólt arról is, hogy a gazdák nagyon nyitottak, jól fogadják a javaslatokat, ugyanakkor - mint mondta - sok negatív élménye van a támogatási rendszer hasznosulásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?