2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Föld

8,3 milliárd forint fedezi a vörösiszappal elöntött területek mentesítését

A külterületek mentesítésének várható maximális költsége 8,3 milliárd forint lesz. A vörösiszappal elöntött ezer hektáros területről elkészített ütemterv havi bontásban tartalmazza a konkrét feladatokat – idézi Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottját az MTI.
 
 

Szabó Csaba elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium által a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött összesen 29,2 milliárd forintos tender olyan feladatokat is tartalmazott, amelyeket nem kell elvégezni. Kifizetés csak az elvégzett feladatokat követően történik majd.

Pénteken elkezdték a külterületek mentesítését is, a néhány centiméteres vörösiszap-réteget tartalmazó mintegy háromszáz hektáros szántón a semlegesítő hatású dudarit egyszerű betárcsázásával tisztítják meg a területet – mondta a miniszteri megbízott. A mélyebb iszapréteggel borított hatszáz hektárról 400 ezer köbméter szennyező anyagot kell visszaszállítani a tározókba, ezeket a területeket ezt követően lehet rekultiválni.

A miniszteri megbízott elmondta, hogy összesen 317 levelet küldtek ki a gazdálkodóknak, amelyben a tárca által felajánlott lehetőségekről tájékoztatják őket. Korábbi bejelentése szerint a gazdálkodók földjei megvásárlás után állami tulajdonba kerülnének vagy csereföldet biztosítanak részükre a Nemzeti Földalap kezelésében lévő állami területekből.

A helyi termelőkre vonatkozó rendelet-módosítási javaslat szerint kompenzálásra és jövedelempótló támogatásra jogosultak azok a termelők, akiknek a földjét elöntötte a vörösiszap.

Szabó Csaba elmondta, hogy december 1. és 8. között egyszerűsített eljárásban pályázhatnak a gazdák a támogatásokra és azok kifizetésére még az ünnepek előtt sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!