2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

A biokultúra szövetséggel egyeztetett a minisztérium az új földtörvényről

A földtörvényről tárgyalt Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a Vidékfejlesztési Minisztériumban Simon Attila István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárral. Az alelnök jelezte, hogy több civil szervezettel egyeztették álláspontjukat. A szövetség nem értett egyet azokkal a felvetésekkel, amelyek a törvénytervezet visszavonását szorgalmazták, mert jónak tartja a tervezet legfontosabb célkitűzéseit, néhány ponton azonban módosítást javasol.
 
 

A szervezet üdvözli, hogy az új földtörvény a hatályos földtörvénnyel szemben a kis- és családi gazdálkodókat hozza helyzetbe, és megpróbálja visszaszorítani a nagybirtokok befolyását, de megítélése szerint további biztosítékokra van szükség a célok eléréséhez.

Az egyik fontos felvetése, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabály kétharmados törvény legyen, tehát csak az országgyűlési képviselők minősített többségének egyetértésével lehessen módosítani, ezzel hosszú távra kiszámíthatóságot biztosítson. Egy másik ajánlásuk, hogy az elővásárlási és az előhasználati jogok érvényesítésénél a törvény minden esetben a régóta helyben lakó, természetes személyeket részesítse előnyben, és ugyancsak elsőbbséget adnának az alsóbb méretkategóriáknak és a fiatal gazdáknak. A spekuláció mérséklése és a „zsebszerződések” kiszűrése érdekében jogszabályban határoznák meg a föld ára és földbérleti díj alsó és felső határát. A szövetség azzal is kiegészítené a tervezetet, hogy offshore hátterű jogi személy (olyan vállalat, mely nem kizárólag a cégbejegyzés országában folytat tevékenységet, így kedvezményesen adózik) ne bérelhessen termőföldet. A szervezet javasolta a jogszabályi előírásokon alapuló agrár-környezetgazdálkodási rendszerekben résztvevő gazdálkodók termőföldhöz jutásának elősegítését is, továbbá, hogy az állattartókat az állatállomány fenntartásának vállalása esetén, és csak az igazolt takarmányszükséglet kielégítésének mértékéig kedvezményezzék a termőföld haszonbérbe adásakor.

A szervezet itt kiemelt és más javaslatai is a helyben lakó egyéni gazdálkodók érdekeit szolgálják, a Vidékfejlesztési Minisztérium ezért megfontolja a felvetéseket.

Roszík Péter kiemelte: a tárca nagyon megértően fogadta a szövetség javaslatait, és több pontban jelentősen közeledtek az álláspontok. A szervezet nagyra tartja a minisztérium nyitottságát, és bízik a konzultáció eredményességében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben