2021. január 15. péntek Lóránt, Loránd

Hírek - Föld

Áder a földvitáról: jóban vagyunk a sógorokkal

A vitás kérdések nem befolyásolhatják a jó magyar-osztrák politikai és gazdasági kapcsolatokat – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a földkérdéssel kapcsolatban, miután megbeszélést folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischerrel a Sándor-palotában. Az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és „azt tiszteletben kell tartani”.
 
 

A két államfő sajtótájékoztatóján Heinz Fischer az MTI szerint hangsúlyozta: nem az elnökök feladata, hogy tárgyaljanak egy konkrét törvényről, hiszen erről a mezőgazdasági és az igazságügyi miniszterek egyeztetnek, de abban egyetértenek, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani.

Áder János hozzátette: meg kell várni a remélhetőleg hamar megszülető döntést, és annak korrekt végrehajtása mindkét ország érdeke.

Mint ismert, Ausztria az idén május elsején hatályba lépett új magyar földforgalmi törvény egyes rendelkezéseit kifogásolja. A jogszabály visszamenőleges hatállyal szüntette meg külföldi állampolgárok – így osztrák gazdák – korábban megszerzett, termőföldekre bejegyzett haszonélvezeti jogosítványait. Magyar értelmezések szerint viszont az új jogszabály olyan törvénytelen zsebszerződések ellen lépett fel, amelyekkel a korábbi földtörvényt igyekeztek kijátszani Magyarországon gazdálkodó, jogsértő osztrák gazdák.

Miután Magyarország a kifogásolt jogszabályi rendelkezéseket nem vonta vissza, Ausztria az Európai Bizottsághoz fordult. A testület korábban jelezte, hogy megvizsgálja a magyar földjogszabályt, de még nem nyilvánított véleményt az ügyben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu