2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Föld

Áll a bál Mezőhegyesen: egy pilóta már vett állami földet

Egy mezőgazdasági pilóta vette meg a mezőhegyesi állami földterületek egy részét. A keddi békéscsabai árverésen meghirdetett öt földrészlet közül viszont csak a pilóta licitált egyre, más érdeklődő nem volt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eközben újra megerősítette, hogy állami mintagazdaságot hoznak létre Mezőhegyesen.
 
 

A keddi békéscsabai árverésen meghirdetett öt mezőhegyesi földrészlet közül mindössze egyre akadt jelentkező, egy mezőgazdasági pilóta vette meg az 54,5 hektáros területet, amelyet korábban bérlőként művelt. Paulik Árpád az MTI-nek elmondta: 1981 óta foglalkozik mezőgazdasági repülőgépekkel és permetezéssel a területen, az általa most megvásárolt földön van a központi reptere is. Emellett gazdálkodik is, búzát, kukoricát és repcét termel.

Nem volt más lehetőségem, ezt meg kellett lépnem – fogalmazott a vevő. Attól tartott, ha új tulajdonosa lesz a földnek, az első dolga lesz beszántani azt, és akkor nem tudta volna folytatni a repülést. Saját forrásból és hitelből vásárolta meg a földet, és úgy fogalmazott: megpróbáljuk kitermelni ezt a pénzt.

Arról is beszámolt, nem tudja, jogilag hogyan alakul majd a föld sorsa, mi lesz a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2037-ig tartó haszonbérleti jogával. Mint mondta: nemrég írták alá a ménesbirtokkal a szerződést, hogy ő 20 évre bérli a társaságtól a területet. Az 54,5 hektáros földrészletet 167 millió 950 ezer forintért hirdették meg. Paulik Árpád volt az egyetlen vevőjelölt, a meghirdetett áron vette meg a területet.

Kedden még öt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületet hirdetettek meg Békéscsabán, egyetlen megvételére sem regisztrált senki. December 15-ig a négy békéscsabai árverési helyszín közül az egyiken csak mezőhegyesi földterületeket árvereznek.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva az állam mintagazdaságot kíván létrehozni, Mezőhegyesi Állami Ménes néven - közölte ezzel egy időben a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint a kormány mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező mezőhegyesi ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozás lesz ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik.

A mezőhegyesi mintagazdaság működéséhez a kormány 3500-4000 hektár állami földet rendel, amely biztosítja a ménesbirtok jövőjét, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából országosan és helyben is kiemelt jelentőségű fejlesztést valósít meg a térségben. Az állam felelősséget kíván vállalni az ott dolgozó több száz emberért, és a mezőhegyesi mintagazdaság megfelelő garancia lesz az adóbevételekre, a munkahelyek megtartására is – fogalmazott a minisztérium.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok a 2004-es privatizálásáig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka volt. A kormány mérlegelte Mezőhegyes városának, önkormányzatának, képviselő-testületének, illetve a mezőhegyesi agrárcégekben dolgozó munkavállalóknak a kérését és javaslatait. Az agrártárca szerint ezt követően döntött a ménesbirtok mintagazdasággá fejlesztéséről, "hogy kijavítsa azt a hibát, amit a szocialista kormány 2004-ben elkövetett, amikor a ménesbirtokot magánkézbe játszotta át". A meghirdetett állami mezőhegyesi földek árveréseit ugyanakkor folyamatos politikai tiltakozás kíséri.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu