2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Borzasztó, amit velünk csinálnak - Panasz megy Brüsszelbe

Birtokpolitikai bizonytalanságot okoz és diszkriminatív, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen a tavaly május óta hatályos földforgalmi törvény miatt – állítja egyöntetűen a parlament mezőgazdasági bizottsága. Ezért a testület levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, hogy Brüsszel függessze fel az eljárást, és szabályozza újra, milyen mozgásterük lehet a tagországoknak a birtokpolitikai és a földforgalmi törvénykezésben.
 
 

Az EB elnökéhez fordul az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága, mert kifogásolja, hogy a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen a földforgalmi törvény miatt – jelentette be az MTI szerint Font Sándor (Fidesz), a parlamenti bizottság elnöke. Tájékoztatása szerint minden párt képviselője és független honatya egyetértett azzal, hogy az ügyben a bizottság levelet nyújtson be az EU-hoz.

A parlamenti bizottság az unió eljárását diszkriminatívnak tartja, mert az EU eddig nem jelezte, hogy a régebbi tagországok földforgalmi törvényeit is meg kívánja vizsgálni. Kizárólag csak az újonnan csatlakozott országok földforgalmi jogszabályait vette górcső alá, és tett észrevételeket azokkal kapcsolatban.

Emellett a testület szerint az unió magatartása az ügyben birtokpolitikai bizonytalanságot okoz, mert a régebbi tagországok földforgalmi törvényei is tartalmaznak az uniós joggal ellentétes kitételeket. Magyarország ugyanis saját földforgalmi törvényében csak olyan szabályt alkalmaz, mint ami már szerepelt egy régebbi tagország hasonló jogi szabályozásában - szögezte le Font Sándor.


Font Sándor (MTI-fotó: Földi Imre)

Mint ismert, miután Ausztria az Európai Unió Bizottságához fordult a magyar földforgalmi törvény miatt, a bizottság úgy döntött: az összes újonnan csatlakozott ország földforgalmi törvényét megvizsgálja. A vizsgálat után nemcsak a magyar földforgalmi törvénnyel, hanem további három ország hasonló törvényével kapcsolatban is emeltek kifogást.

A mezőgazdasági bizottsága levelében azt javasolja, hogy az Európai Bizottság nagy bizonytalanságot okozó lépését függesszék fel, és az uniós testület szabályozza újra, hogy egy adott országnak milyen mozgástere van birtokpolitikai és földforgalmi törvénykezési ügyekben. A magyar álláspont szerint ugyanis az ügyben az uniós jog mellett figyelembe kell venni az Európai Bizottság földforgalmi ügyekben hozott döntéseit is. Ennek alapján kettős jogforrást kell figyelni, és ezekre alapozva minden tagországra vonatkozóan egyértelmű jogszabályt kell alkotni a földforgalmi kérdéskör rendezésére. Miután ez megtörtént, a tagországoknak időt kell adni, hogy az újonnan lefektetett jogelvek alapján, kijavítsák saját földforgalmi jogszabályát - vélekedett Font Sándor.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben