2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Egyre több helyen kell fizetni - Megállíthatatlan a földadó?

Újabb két település döntött úgy, hogy bevezeti a földadót. Ezúttal a Somogy megyei Karádon és Somogytúron határoztak arról, hogy kivetik az új adónemet a földtulajdonosokra. Ezzel ma már legalább tíz település lehet az országban, ahol a földadó hatályban van.
 
 

Mindkét településen azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük bevételeik növelésére. Müller Tibor, Somogytúr polgármestere a Sonline.hu-nak elmondta, hogy számos, bajban lévő kisközségnek sem lesz más választása. Ez az ugyanis, ami úgy hozhat bevételt, hogy a helyi lakosságot nem terheli, mivel a hozzájuk tartozó földek már nem az ott élők tulajdonában vannak.

Karádon azt is kikötötték, hogy a helyi lakosoknak egyáltalán nem kell fizetniük, akik pedig másutt élnek, azoknak csak húsz hektár fölötti területnél kell megfizetniük a hektáronként ötezer forintban megállapított adót. Mivel az önkormányzatok finanszírozásáról ellentmondásos információkat lehetett hallani, be akarták biztosítani magukat – közölte Schádl Szilárd polgármester.

Mint ismert, a földadó bevezetésének lehetőségét az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. Nincs pontos adat arról, hogy az új adót országos hány önkormányzat vetette ki, de a korábbi nyilatkozatok alapján ma már legalább tízre tehető az ilyen települések száma.

A gazdák Balmazújvárosban és Súron is tüntettek a földadó ellen.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben