Erre figyeljen, akinek nagyon kell az olcsó hitel

agrarszektor.hu
Úgy módosította a kormány az állami termőföldek megvételéhez meghirdetett MFB-s hitelprogramot, hogy a forrásokat az elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészletek vételárának megfizetésére is igénybe lehet venni. A szabályozás eredetileg úgy szólt, hogy az állami hitelt a nyertes árverezők használhatják fel, de az elővásárlási jog miatt nem biztos, hogy a földeket végül tényleg ők is veszik meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány úgy módosította az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) földvásárlási hitelprogramját, hogy a hitel elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére is felhasználható - az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. A szabályozás eredetileg úgy szólt, hogy a 150 milliárd forintos hitelkeretből származó hitel a nyertes árverező által árverésen megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére használható fel.

A mostani változtatás szerint a hitel az árveréssel érintett földrészleteknél a fennálló elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére is felhasználható. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az állami földeket végül azok veszik meg, akik az árveréseken nyertesek lesznek. Később ugyanis az elővásárlási jogosultak (ha vannak ilyenek) élhetnek jogosítványaikkal akkor is, ha az árveréseken nem vettek részt. Ha pedig elővásárlási jogukat gyakorolják, ők léphetnek az árveréseken nyertes földművesek helyébe.

Változatlan maradt viszont az a szabály, amely szerint maximum 20 éves lejárattal, a futamidő első 10 évében a Magyar Nemzeti Bank által elindított növekedési hitelprogram harmadik szakaszában igénybe vehető forrás felhasználásával fix, évi 1,95 százalék kamatozással, a futamidő második 10 évében pedig az elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett jár a hitel. A felvett hitel összege 3 milliótól 300 millió forintig terjedhet. A biztosíték pedig az állam visszavásárlási joga és jelzálogjog, valamint az ezekhez kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom.

Az eredeti szabályok az önerőt 10 százalékban határozták meg akkor, ha a hitelfelvevő a megvásárolni kívánt földrészlet haszonbérlője, vagy a földrészletre vonatkozó megkötött jövőbeni haszonbérleti szerződéssel, illetve az NFA-val a hasznosításra kötött megbízási szerződéssel rendelkezik. Minden más esetben az önerő a vételár 20 százaléka. A 10 százalékos önerő feltétele a módosításban kiegészül azzal, hogy ha a hitel igénylője az NFA-val a föld hasznosítására kötött megbízási szerződéssel rendelkező mezőgazdasági termelőszervezetben vagy gazdálkodó szervezetben legalább 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor is a kisebb önrésszel kaphatja meg a hitelt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?