Jelentős változás várható az agráriumban: a legélelmesebb gazdák már így öntöznek

Jelentős változás várható az agráriumban: a legélelmesebb gazdák már így öntöznek

agrarszektor.hu
A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott 2021. július 19-én. Az "AgriData - Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben" webinárium a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívás Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagos, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a hatékony öntözési-vízgazdálkodási technológiákat hívott életre; a vízfelhasználás több mint 80 százalékát újrahasznosítják, többszörös tisztítás után a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. A vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják el, a földbe telepített a mikroszenzorok pedig hasznos adatokat adnak a gazdálkodóknak, eszerint tudják meghatározni az öntözés ideális idejét és mennyiségét. Ezeket a rendszereket támogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejelzések alkalmazása is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági modell tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások - a talaj és a víz - takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a termelés. A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehet a mezőgazdasági feltételeket - és ezzel együtt a hozamokat valamint a minőséget - a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az öntözött területek növelését, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel.

A közel négyszázezer tagot képviselő NAK kiemelt célnak tekinti, hogy segítse az új, innovatív megoldások megismertetését és elterjedését a mezőgazdaságban. A koronavírus-járvány elmúlt másfél évének egyik eredménye pedig az, hogy mindenütt felgyorsult a digitalizációs eszközök használata, a digitális technológia alapértelmezetté vált számos területen. Magyarország az európai uniós vidékfejlesztési források mellé az Unióban adható legmagasabb nemzeti társfinanszírozást biztosítja, a következő hét évben hazánk 4265 milliárd forintot fordít az agrárium fejlesztésére. Mindez megágyazhat az innovatív technológiák elterjedésének is, s egyre inkább teret nyerhet egyebek közt a smart-farming, a dróntechnológia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03