Ki nem találod, ki lett az USA legnagyobb földbirtokosa!

Ki nem találod, ki lett az USA legnagyobb földbirtokosa!

agrarszektor.hu
Lehet, hogy Bill Gates már nem a világ leggazdagabb embere, de mostantól új titulussal büszkélkedhet: ő lett ugyanis az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb földesura. Egy jelentés szerint a Microsoft milliárdos társalapítója úgy lett Amerika legnagyobb földbirtokosa, hogy hatalmas területeket vásárolt meg csendesen, szerte az országban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bill Gates portfóliója 242 ezer acre (97.394 hektár) termőföldből áll, valamint közel 27 ezer acre (majdnem 11 ezer hektár) egyéb földdel rendelkezik 19 államban, írta meg a MarketWatch a The Land Report értesülései alapján, amely a földbefektetők magazinja, és amely számon tartja az ország legnagyobb földbirtokosait. A milliárdos gazdaságainak legnagyobb darabjai Louisiana és Arkansas államokban találhatóak, ahol 69.071 acre (27.952 hektár), illetve 47.927 acre (19.395 hektár) van a tulajdonában, derült ki a magazin kutatásából. Bill Gates emellett mintegy 16 ezer acre (6475 hektár) földdel rendelkezik Washington államban, közte egy 14.500 acre (5.868 hektár) méretű területtel a Horse Heaven Hills régióban, amelyet közel 171 millió dollárért (több mint ötmilliárd forintért) vásárolt meg.

A földterületek közvetlenül és közvetve a Cascade Investment tulajdonában vannak. Ez egy seattle-i cég, amelyet Bill Gates - aki a Bloomberg szerint a 132 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere - azért hozott létre, hogy kezelni tudja ezt a hatalmas vagyont, állítja a The Land Report. Az első utalás a milliárdos hatalmas gazdaságaira 2014-ben történt, Michael Larson, a Cascade Investment befektetési vezetőjeként szolgáló pénzkezelőjének Wall Street Journalben megjelent rövid életrajzában. Ebben szerepelt az az állítás, hogy a cég legalább 100 ezer acre (40.469 hektárnyi) méretű termőfölddel rendelkezik, egyebek mellett Kalifornia, Illinois, Iowa, Lousiana államokban, és hogy ez a terület összeadva hétszer nagyobb Manhattan szigeténél.

Azt nem tudni, Bill Gates miért fektetett ennyi pénzt termőföldbe, ahogy azt sem, hogy ezek a területek hogyan vannak hasznosítva. A The Land Report munkatársainak nem sikerült pénteken telefonon utolérniük a Cascade Investment-et, és a cég a lap megkeresésére érdemben nem válaszolt, csak annyit közöltek, hogy "nagyon támogatják a fenntartható gazdálkodást".

A mezőgazdaság a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Gates és felesége által vezetett hatalmas jótékonysági szervezet kiemelt területe. Az alapítvány célja, hogy "támogassa országonkénti inkluzív mezőgazdasági átalakulást Afrika és Dél-Ázsia szubszaharai térségében", olvasható a honlapjukon. A The Land Report kitért arra is, hogy ezekkel a beruházásokkal Bill Gates ugyan az Egyesült Államok legnagyobb termőföldbirtokosa lett, messze nem ő Amerika legnagyobb földtulajdonosa. Ez a cím ugyanis a Liberty Media elnökét, Jim Malone-t illeti, aki 2,2 millió acre (890.308 hektár) földdel rendelkezik.

(Címlapkép forrása: Time Magazine/Luke MacGregor)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?