2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Föld

Ki nem találod, ki lett az USA legnagyobb földbirtokosa!

Lehet, hogy Bill Gates már nem a világ leggazdagabb embere, de mostantól új titulussal büszkélkedhet: ő lett ugyanis az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb földesura. Egy jelentés szerint a Microsoft milliárdos társalapítója úgy lett Amerika legnagyobb földbirtokosa, hogy hatalmas területeket vásárolt meg csendesen, szerte az országban.
 
 

Bill Gates portfóliója 242 ezer acre (97.394 hektár) termőföldből áll, valamint közel 27 ezer acre (majdnem 11 ezer hektár) egyéb földdel rendelkezik 19 államban, írta meg a MarketWatch a The Land Report értesülései alapján, amely a földbefektetők magazinja, és amely számon tartja az ország legnagyobb földbirtokosait. A milliárdos gazdaságainak legnagyobb darabjai Louisiana és Arkansas államokban találhatóak, ahol 69.071 acre (27.952 hektár), illetve 47.927 acre (19.395 hektár) van a tulajdonában, derült ki a magazin kutatásából. Bill Gates emellett mintegy 16 ezer acre (6475 hektár) földdel rendelkezik Washington államban, közte egy 14.500 acre (5.868 hektár) méretű területtel a Horse Heaven Hills régióban, amelyet közel 171 millió dollárért (több mint ötmilliárd forintért) vásárolt meg.

A földterületek közvetlenül és közvetve a Cascade Investment tulajdonában vannak. Ez egy seattle-i cég, amelyet Bill Gates – aki a Bloomberg szerint a 132 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere – azért hozott létre, hogy kezelni tudja ezt a hatalmas vagyont, állítja a The Land Report. Az első utalás a milliárdos hatalmas gazdaságaira 2014-ben történt, Michael Larson, a Cascade Investment befektetési vezetőjeként szolgáló pénzkezelőjének Wall Street Journalben megjelent rövid életrajzában. Ebben szerepelt az az állítás, hogy a cég legalább 100 ezer acre (40.469 hektárnyi) méretű termőfölddel rendelkezik, egyebek mellett Kalifornia, Illinois, Iowa, Lousiana államokban, és hogy ez a terület összeadva hétszer nagyobb Manhattan szigeténél.

Azt nem tudni, Bill Gates miért fektetett ennyi pénzt termőföldbe, ahogy azt sem, hogy ezek a területek hogyan vannak hasznosítva. A The Land Report munkatársainak nem sikerült pénteken telefonon utolérniük a Cascade Investment-et, és a cég a lap megkeresésére érdemben nem válaszolt, csak annyit közöltek, hogy „nagyon támogatják a fenntartható gazdálkodást”.

A mezőgazdaság a Bill & Melinda Gates Alapítvány, a Gates és felesége által vezetett hatalmas jótékonysági szervezet kiemelt területe. Az alapítvány célja, hogy „támogassa országonkénti inkluzív mezőgazdasági átalakulást Afrika és Dél-Ázsia szubszaharai térségében”, olvasható a honlapjukon. A The Land Report kitért arra is, hogy ezekkel a beruházásokkal Bill Gates ugyan az Egyesült Államok legnagyobb termőföldbirtokosa lett, messze nem ő Amerika legnagyobb földtulajdonosa. Ez a cím ugyanis a Liberty Media elnökét, Jim Malone-t illeti, aki 2,2 millió acre (890.308 hektár) földdel rendelkezik.

(A cikkben szereplő képek a Time Magazine/Luke MacGregor tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!