2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Föld

Már nem vásárolunk földet: 70 százalékkal esett a forgalom

A "Földet a gazdáknak" program véget ért, a gyakorlat pedig visszaigazolta, hogy a magyar földforgalmi szabályozás valóban korlátozza a tulajdoncserét. Az adásvételek száma 31 százalékkal, az értékesített terület nagysága 70 százalékkal csökkent egyetlen év alatt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A termőföldpiac – a földárverések 2016. őszi megszűnését követően – tavaly látványosan szűkült. Az OTP Termőföld Értéktérképe alapján az adásvételek száma megelőző évi 56 ezerről 2017-ben 39 ezerre, azaz 31%-kal csökkent. A tranzakciószám Zala megye kivételével (ahol 8%-os növekedés ment végbe) mindenhol csökkent, Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 62%-kal, de a legkisebb visszaesést elkönyvelő Nógrádban is 19%-kal. A föld értékének alakulását az alábbi ábra szemlélteti.

 

A föld értéke (Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép)

Tavaly nagyjából 50 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során. Az értékesített földterület 70 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva  Mivel a tranzakciószám ennél jóval kisebb mértékben esett vissza, az történt tehát, hogy átlagosan jóval kisebb területek kerültek eladásra. Az értekesített hektárok számában a legnagyobb visszaesést a korábban legnagyobb tulajdonosváltást átélt Fejér megyében tapasztalhatjuk. Megjegyezzük: a megyét nemcsak földminősége, de Budapesthez való közelsége és kiváló infrastruktúrája is vonzóvá teszi az új magyar agrárelit számára. A térségben nem sok szabad mozgástér maradhatott a földpiacon.

Korábbi boom: Fejér megye kiugrik a mezőnyből

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese kiemeli: a termőföld az elmúlt csaknem két évtizedben stabilan növelte értékét: „Egy hektár 2010-ben vásárolt termőföld átlagosan bőven kétszeresére (125%-kal) növelte értékét 2017-re. Ugyanezen idő alatt egy átlaglakás harmadával (30%-kal) drágult. Nincs okunk feltételezni, hogy a közeli jövőben megállna a termőföld árak emelkedése, ami így továbbra is biztos befektetés maradhat” – vélekedett a szakember.

A föld jó befektetésnek bizonyult

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu