2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Föld

Óriási siker az Agrárminisztérium ország- és településfásítási programja

Úgy kell tekinteni a fákra és az erdőkre, mint a jövő zálogaira, a létezés alapjára. Az Agrárminisztérium is ebben a szellemben dolgozik, mondta Nagy János, földügyekért felelős helyettes államtitkár a csákvári településfásításon. Az szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt ennyi települést megmozgató fásítási kezdeményezés.
 
 

A Településfásítási Program célja hármas. A legfontosabb felhívni a figyelmet a fásítások fontosságára, a Vidékfejlesztési Program önkormányzatok számára is elérhető támogatásaira, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből. A program célja továbbá részvételre bíztatni a helyieket, ezért erdész és kertész segítséggel mindenütt a helyi közösség szervezi meg az ültetéseket. A kormányzati cél eléréséhez, és az emberek életminőségének a növeléséhez pedig szeretnék gyarapítani a belterületen található zöldfelületeket, mondta Nagy János.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen elmondta, hogy a fák, a városi erdők kedvező környezetvédelmi hatása kiemelten fontos, és rendkívül szerteágazó. Szerepük van a hőmérséklet kiegyenlítésben, árnyékot adnak, oxigént termelnek, de nélkülük nincs levegőtisztaság, sőt por- és zajszűrés sem. A parkoknak, parkerdőknek pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a rekreációban, vagyis a testi-lelki-szellemi feltöltődésben.

Nagy János ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelése meghozta a várt eredményt, hiszen több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3000 hektár iparifa ültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák. Emellett óriási érdeklődés övezte a Településfásítási Programot is, hiszen egy órán belül elfogytak mind az őszi, mind tavaszi ültetési időszakra igényelhető sorfák. A program keretében közel 500 darab 10 ezer fő alatti település számára biztosítottak összesen 12 ezer darab sorfát, és a fák elültetéséhez szükséges eszközökek, mondta Nagy János.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu