2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Föld

Rengeteg fiatal táborozott itt júliusban: kiderült, miért imádják

A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21-25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.
 
 

A KITE Zrt. folyamatosan keresi azokat a tudományos műhelyeket, ahol valami újat tud mutatni. 2015-ben a Talajok Nemzetközi Éve alkalmából Nádudvaron rendezték meg a KITE közreműködésével a Nemzetközi Talajismereti Versenyt, ahonnan a világ minden pontjáról érkeztek a versenyzők. A Miskolci Egyetemmel együtt gondolkodva, 2019-ben első alkalommal került megrendezésre az Extrém Talajtani Tábor Nádudvaron, a pályaválasztás előtt álló, középiskolás fiatalok számára.

Nagyon jól sikerült a tavalyi tábor, így nem is volt kérdés, hogy idén is megszervezzük. Sőt, tavaly egy félreértés miatt nemcsak diákok, hanem talajtani szakmérnökök is jelentkeztek a programra. Így idén megbontottuk: 3 nap a diákoknak és 2 nap pedig talajtani szakmérnököknek szól

– mondta Mészáros Gábor, a KITE Zrt. Innovációs Központjának rendszerfejlesztési igazgatója.

A szakember kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával megegyezve 5 kreditpont is jár a talajtani szakmérnököknek a táborban való részvételért. A diákok a jövő nemzedéke, akikkel egy olyan új szemlélet megismertetése a cél, amelynek köszönhetően másképp viszonyulnak majd a növénytermesztéshez, és jobban megértik a talajból induló folyamatokat is.

Ebben a táborban mi is meg tudjuk ismertetni a technológiáinkat, be tudjuk mutatni a KITE-t és meg tudjuk mutatni Nádudvart is

– fogalmazott Mészáros Gábor, aki a tábor első napján a KITE precíziós gazdálkodási rendszeréről tartott előadást.

A Miskolci Egyetem fontosnak tartja, hogy a talajtant visszaillessze a társadalmi köztudatba, és elősegítse a beiskoláztatást. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatikai Intézet tanszékvezetője kiemelte, hogy a talajtanban, a talajtérképezésben, és különösen ennek a precíziós gazdálkodási vetületeiben nagyon sok lehetőség van, amelyet meg szeretnének mutatni a fiataloknak.

A KITE élen jár a precíziós technológiákban, a precíziós gépek fő értékesítője, és jelentős tanácsadói, szolgáltatási háttérrel rendelkezik. Mindene megvan, ami szükséges, ugyanakkor a talajtani változatosságnak meg kellene határoznia a technológiát. Egy táblán belül is nagy lehet az eltérés, ami meghatározhatja a vetési tőszámot, a kijuttatott műtrágya mennyiségét.

Nem sok iskola tanítja ezt ma Magyarországon, így erre szeretnénk a fiatalok figyelmét ráirányítani

– mondta Dobos Endre.

A szakember elmondása szerint két-három nap nyilván nem elég arra, hogy az érdeklődők a talajtant teljes mélységében megismerjék, ehhez évtizedek kellenek, illetve több száz kiásott szelvény, amit az ember leír. A tábor egyfajta látásmódot ad a résztvevőknek arra, hogy hogyan kell egy szelvényre nézni.

Megmutatja a talajtérképezési folyamatokat a távérzékeléstől a műholdakon át, a domborzat modelleken keresztül, egészen a digitális technológiáig. A térinformatikából meghatározzuk a helyeket, hogy hol vannak azok a többé-kevésbé homogén talajtani egységek a táblán belül, de utána ki kell jönni, és azokat a homogén egységeket egytől egyig meg kell ásni. Utána megpróbáljuk a térképeink vagy adataink alapján meghúzni a talajfoltok közti határokat, és a végén lesz egy talajtérképünk

– mondta Dobos Endre.

Az idei táborban nagyon optimális volt a talaj, nedves és jól vágható, amelyet már egy héttel korábban Kovács Károly talajtani szakreferens is megfúrt, hogy előzetesen feltérképezze a talajviszonyokat. Mint elmondta, a fúró azonban csak összezúzza és megkeveri a szerkezeti elemeket, így magára a kiválások, szerkezeti elemek formájára, jellegére nem lehet belőle következtetni. Ezek a részletek csak a szelvényásás során ismerhetők meg, amely pH láda segítségével történik.

Kovács Károly elmondta, hogy a pH láda egy sima szerszámosláda, amiben benne van egy kis sósav, hogy a karbonátokat követni lehessen, a pH-indikátor, hogy a pH-ról legyen valami fogalma az embernek, és van benne egy szabadsavas indikátor. Vannak még benne kések, hogy lehessen morzsolgatni, vizek, hogy lehessen gyúrogatni a földet, illetve tartalmaz egy színskálát is – fogalmazott Kovács Károly, aki szerint nagyon fontos, hogy a diákok minél fiatalabb korban megismerkedjenek a talajtan alapjaival, hogy milyen jellemző tulajdonságai vannak, amelyekre figyelni kell.

Boróczki Katalin szakoktatóként érkezett a táborba, hogy ő maga is gyakorlati tapasztalatokat szerezhessen. A szakember elmondta, hogy nemcsak a diákok számára, hanem neki is nagyon hasznos volt ez a tábor. Az ott szerzett tapasztalatok alapján úgy gondolja, hogy élvezetesebben, gyakorlatiasabban fogja tudni oktatni ezt a tantárgyat az iskolában. Azt szeretné, ha a diákjai látnák, hogy mennyire hasznos a talaj ismerete, mondta a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium szakoktatója, aki talajtant és termőhely-ismerettant tanít erdész és vadgazdálkodási technikus szakon.

A táborban résztvevő diákok közül többen otthon is gazdálkodnak, így megosztották egymással tapasztalataikat, az általuk használt technológiákat, esetleges nehézségeiket. Sugár Bence Bendegúz már második alkalommal érkezett Gyuláról a táborba, amelyről a KITE honlapjáról tájékozódott. A szeghalmi Mészáros István Csongrádra jár mezőgazdasági középiskolába, a családjában mezőgazdász, vadász és erdész is van, így került kapcsolatba ezzel a területtel. A táborozók a gyakorlat mellett elméleti alapokat is kaptak a talajtanról, a precíziós technológiáról, valamint részt vettek egy gépbemutatón is, ahol egy John Deere traktorba is beülhettek a vállalkozó szelleműek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu