Új korszak kezdődik a mezőgazdaságban: így tennék hatékonyabbá az öntözést

Új korszak kezdődik a mezőgazdaságban: így tennék hatékonyabbá az öntözést

MTI
A KITE Zrt. zászlaján a fenntarthatóság különösen kiemelt helyet foglal el. Célkitűzései közé tartozik a technológiai soraiban a talajok okszerű használata, mely megőrzi azokat a jövő generációi számára. Most egy nyertes pályázat keretében valósulhat meg egy olyan öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítása, mely ezt az elvet szolgálja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az öntözésre alapozott fenntartható mezőgazdaság egyik legfontosabb célja a termesztéstechnológiai folyamatok optimalizálása, az inputanyag-gazdálkodás hatékonyságának növelése, amely csak megfelelő eszközrendszer mellett valósítható meg. Napjainkban a fejlett információs technológiának köszönhetően olyan eszközök állnak rendelkezésünkre, mint a térinformatika, a távérzékelés vagy a GPS technológia, melyek segítségével optimalizálni tudjuk a kijuttatandó inputanyagokat - írja az MTI. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az űr- és drónfelvételezések képei, az erő- és munkagépek, a meteorológiai állomások és talajtani információkat gyűjtő intelligens szenzorok - mint BigData források - nagy információtartalommal rendelkeznek. Ezen információk feldolgozása teszi lehetővé a környezettudatos energia- és vízgazdálkodást, az öntözéssel járó talajdegradációs folyamatok minimalizálását, valamint a versenyképes termelés megvalósítását. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott kutatás-fejlesztési támogatás keretében megvalósuló, a KITE Zrt. által 2021-ben elindított "Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a PGR-be (Precíziós Gazdálkodási rendszerbe)" elnevezésű program elősegíti és katalizálja a precíziós öntözési mezőgazdasági technológiák széleskörű elterjedését, egyben elősegíti és biztosítja a precíziós öntözésre való átállással kapcsolatos tudás fejlesztését.

A projekt keretei között éves szinten több terabájtos nagyságrendű, egy adott mezőgazdasági tábláról 4-6 naponkénti távérzékelési, valamint óránkénti vagy annál részletesebb meteorológiai és a parcellánként elhelyezett talaj- és növény mintavételezések és talajnedvesség-mérő állomások adatait feldolgozni és megjeleníteni képes, a tábla heterogenitásához igazodó szaktanácsadási szolgáltatás kerül kialakításra a precíziós öntözés támogatására. A döntéstámogató modulok (pl. meterológiai adatok rendszere, öntözőgép monitoring és vezérlő egységek fejlesztése, energia- és vízveszteség mérése, talaj-növény-atmoszféra, műszaki paraméterek és ökonómiai változókat összefoglaló rendszerek) által szolgáltatott, automatizált eredmények egy olyan interaktív webes felületen jelennek meg, amely azonnal elérhetővé válik a termelő számára. Továbbá, rugalmasan alakítható, mivel a folyamatosan bővülő adattömeg olyan szintű belső elemzést tesz lehetővé, amely biztosítja a szaktanácsadás folyamatos fejlődését, finomítását újabb és újabb technológiai szegmensek optimalizálásával. 

Emellett kialakításra kerül egy módszertani leírás, amely által lehetővé válik a precíziós öntözés műszaki és agronómiai követelményeinek megfelelően történő fejlesztésének és működtetésének áttekintése. A már működő PGR rendszerbe integrálható, 2023-ig megvalósuló projekt keretében tehát egy olyan új precíziós öntözési szaktanácsadási szolgáltatást alakítanak ki, amely precíziós és helyspecifikus módon tudja biztosítani, hogy a térben megfelelő helyre és megfelelő mennyiségű öntözővizet juttassunk ki, mindezt megfelelő időpontban, a növény igényeinek figyelembevételével. A mezőgazdasági termelők táblánként, táblafoltonként, vagy akár még nagyobb felbontásban pontos képet kaphatnak a precíziós öntözés beruházási és üzemelési költségeiről, annak többletjövedelméről, illetve a beruházás megvalósulása után az öntözés napi teendőiről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?