Űrtechnológia a mezőgazdaságban: komoly lépésre szánta el magát a NASA

Űrtechnológia a mezőgazdaságban: komoly lépésre szánta el magát a NASA

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság a mezőgazdaságban is egyaránt fontos, most pedig két nem is akármilyen vállalat fogott össze azért, hogy ezt támogassák: a NASA Harvest és a CropX kezdett közös projektbe. A partnerség egy fontos része, hogy műholdakat vetnének be azért, hogy nagyobb betekintést nyerhessenek a mezőgazdasági munkálatokba, és az így kapott adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket, valamint a termelőképességet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NASA Harvest és a CropX célja, hogy az amerikai termelők és iparág szakértői az erőforrások megőrzésével és a terméshozam javításával megkapja a szükséges adatokat és információkat - így javítanák a gazdálkodás fenntarthatóságát - írja a nasa.gov. A partnerség további céljai közé tartozik az is, hogy a műholdas adatok felhasználásával támogassák a mezőgazdasági termelőket és a termelőképességet is úgy, hogy közben megőrzik a természeti erőforrásokat.

A CropX a talajadatokat kísérné figyelemmel, míg a NASA a Földmegfigyelő műholdjait használná, így betekintést nyújtanának a kormányok és a termelők számára is szerte a világon. A talaj egészsége és a tápanyag-gazdálkodás az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság problémáinak gyökere - éppen ezért, elengedhetetlen az, hogy megértsük, mi is történik pontosan a föld alatt. 

A műholdas képek régóta szerves részét képezik a CorpX algoritmusainak, a NASA Harvest-tel folytatott munkánk pedig értékes agronómiai betekintést nyújt a kritikus adatok összekapcsolásával a föld mélyén és az űrben található kiterjedt műholdhálózat különböző mélységeiben. Várakozással tekintünk a NASA Harvest csapatával való együttműködésre annak érdekében, hogy világszerte javuljon a gazdálkodással kapcsolatos döntéshozatal - mind a fejlett, mind a fejletlen régiókban

 - jegyezte meg a CropX technológiai vezetője, Nadav Liebermann.

Kísérleti program az algoritmusok tesztelésére és finomhangolására

Egy Arizónában működő lucernafarmon fogják elvégezni a teszteléseket, mely során kipróbálni és finomítani szeretnék az algoritmusokat, amik később országosan és globálisan is áttörést jelenthetnek a mezőgazdaságban. A kísérleti program 12 hónapos időtartama alatt a NASA műholdas adatainak és a szintetikus apertúrájú rádiólokátor (SAR) információinak integrálásával könnyebben meghatározhatják a növénytermesztésen alapuló vízfelhasználás, a hozam-előrejelzés, a talajminőség és a földhasználat paramétereit.

Fókuszálás a talajnedvességi mutatókra

A csapat azt reméli, hogy az elkövetkezendő években az elérhető legjobb technológia felhasználásával elérhetőbb lesz a költséghatékonyabb és környezetbarátabb gazdálkodás. A NASA Harvest programigazgatója, dr. Inbal Becker-Reshef szerint a CropX olyan fejlett eszközöket kínál, amik a talaj egészségi állapotának és a vízminőség javításához szükségesek - kötődve a mezőgazdaság ökoszisztémáihoz. 

A műholdas adatokkal párosítva betekintést nyerhetünk a mezőgazdasági termelők munkájába, valamint a lehetőséget nyújtanak a rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabb felhasználásának támogatására.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13