2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Föld

Súlyos számok láttak napvilágot: mi lesz így a magyarok mindennapi kenyerével?

Több mint 36 ezer hektárral csökkent a termőterület nagysága Magyarországon egy év alatt. A látványos visszaesés oka, hogy egyre kevesebb a konyhakert, illetve nagyon sok területet kivontak a szántó művelési ágból. Ezzel szemben egyre több a gyümölcsös, 450 hektáron történt új telepítés az országban, és tavalyhoz képest ennek több mint a háromszorosa fordult termőre.
 
 

2019. június 1-jén a Magyarország földterületének közel 79%-át kitevő termőterület nagysága 7 millió 319 ezer hektár volt, ami azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest mintegy 36,5 ezer hektárral csökkent - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A termőterület jelentős részét (5,3 millió hektárt) a szűkebb értelemben vett mezőgazdasági terület képezi, ami a szántó, a konyhakert, a szőlő, a gyümölcsös és a gyep művelési ágak között oszlik meg.

Forrás: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az egy év alatt végbement csökkenés nagy része a szántó művelési ágból történt területek kivonásával magyarázható, de arányát tekintve leginkább a konyhakert művelési ágba tartozó területek szorultak vissza. A korábbi évek tendenciáihoz hasonlóan 2018-hoz képest 2019-ben 15%-kal kisebb területet használtak a gazdálkodók saját fogyasztású terményeik termelésére. Ezzel szemben több gyümölcs betakarítására lehet majd számítani, ugyanis mintegy 450 hektáron új telepítés történt, és tavalyhoz képest ennek több mint háromszorosa fordult termőre. 

A KSH 2019. június elsejei adatai szerint Magyarországon a termőterületek 59 százaléka, vagyis 4317 ezer hektár szántó, 26,5 százaléka, azaz 1939 ezer hektár erdő, 10,8 százaléka, 790 ezer hektár gyep, 1,3 százaléka gyümölcsös, 0,9 százaléka szőlő, 0,5 százaléka konyhakert, 0,5 százaléka halastó, 0,5 százalék pedig nádas. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu