2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Föld

Vége a brit földpiaci rallynak?

A brit kormány megszorító intézkedéseitől való félelem negatívan hat a földpiaci árakra, ami a válság óta, a terményárak emelkedése ellenére a legrosszabb teljesítményét mutatja.
 
 

A júliustól szeptemberig tartó időszakban mindössze 0,8 százalékot emelkedtek a termőföld árak Angliában, szemben az előző negyedévben mért 6,9 százalékos drágulással. Ez a tavaly év eleje óta mért legrosszabb teljesítményt jelenti – állítja a brit Knight Frank ingatlan tanácsadó cég.

Bár a hektáronkénti 5 816 fontos ár még mindig rekord magasnak számít, az árak lassulása úgy tűnik, véget vet a termőföld piac szárnyalásának, mely idáig túlteljesítette az ingatlan és a részvény piacot is: 2009 elejétől 2010 közepéig ugyanis 24 százalékkal emelkedett a termőföld ára.

A kormány adóemelési, és kiadáscsökkentési tervei most úgy tűnik, lassítják a nem csak a föld, de a többi piacot is, mint ahogy a válságból való kilábalás lassú üteme is. Ugyanakkor szakértők szerint a föld ára nem fog jelentőset zuhanni, köszönhetően a magas terményáraknak.

Sőt, a Knight Frank termőföldekért felelős kutatási igazgatója szerint 2011 tavaszán újabb áremelkedésre lehet számítani, addigra derül ki ugyanis a gabonaárak áremelkedésének földpiacra gyakorolt hatása.

További árfelhajtó erő, hogy viszonylag kevés földet kínálnak Angliában eladásra, bár az Egyesült Királyság egyéb részein, így Skóciában akadnak nagyobb értékesítésre szánt területek, mely komoly érdeklődést is keltett mind az intézményi, mind a magánbefektetők körében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!