2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Föld

Visszavettek a nagy szigorból Orbánék

Több ponton könnyítette egy közelmúltbeli rendeletmódosítással a földművesek és a mezőgazdasági termelőszervezetek földhivatali nyilvántartásba vételét a kormány. A regisztrációra azért van szükség, hogy az agrárpiaci szereplők földet vásárolhassanak,illetve bérelhessenek.
 
 

Módosította az elmúlt év december 31-vel a kormány azt a tavaly megjelent rendeletet, amely a földművesek, a mezőgazdasági termelőszervezetek és az úgynevezett mezőgazdasági üzemközpontok földhivatali nyilvántartásba vételének részletes szabályairól szól. Mint ismert, a tavaly májustól hatályos földforgalmi törvény szerint a földműveseknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat ahhoz, hogy termőföldet vásárolhassanak vagy bérelhessenek. Hasonlóan regisztráltatniuk kell magukat a mezőgazdasági termelőszervezeteknek (társas vállalkozásoknak) is, bár földet nem vehetnek, csak területeket bérelhetnek.

A vezető tisztségviselő üzemi gyakorlata

A kormány kiiktatta a jogszabályból azt a passzust, amely szerint a vezető tisztségviselők üzemi gyakorlataként csak a gazdálkodó szervezetek főtevékenységének megfelelő tevékenységeket fogadtak el. Így például, ha egy szervezet sertéstenyésztéssel is foglalkozik, de a főtevékenysége növénytermesztés, és a vezető tisztségviselő az előírt hároméves üzemi gyakorlatát az állattenyésztésben szerezte, úgy ezt január 1-jétől elfogadják üzemi gyakorlatként is. Az üzemi gyakorlatot azonban csak akkor kell igazolni, ha a vezető tisztségviselőknek nincs mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képesítésük.

A szakirányú képzettség igazolása

Ezzel párhuzamosan a kormány azokon a rendeleti előírásokon is változtatott, amelyek meghatározzák, mi számíthat elfogadható szakirányú végzettségnek. Számos olyan végzettség van ugyanis, amely a rendeletben nincs felsorolva, az ezeket igazoló bizonyítványokat pedig a földhivatalok eddig nem fogadták el.

 

Finomhangolásra készülnek a földforgalmi törvényben is
A földforgalmi törvény „finomhangolására” is készül a kormány - jelentette be a közelmúltban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A Magyar Nemzetben közölt interjú szerint bővíteni kell a földműves fogalmát, illetve pontosítani kell az elővásárlási, elő-haszonbérleti jogosultak körét, az előzetes elutasítások okait is. Ágazati szakértők szerint ugyanakkor szükségessé válhat a földforgalmi törvény módosítása annak kapcsán is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a jogszabály miatt. Egyelőre azonban kérdéses, hogy az eljárás mikor és milyen eredményekkel zárul le. Az is elképzelhető, hogy a magyar jogszabály az Európai Bíróságon köt ki.

A kormányrendelet módosítása viszont lehetővé tette, hogy a földhivatalok a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől (NAKVI) kérjenek állásfoglalást, ha a földműveskénti nyilvántartásba vételhez olyan mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséget igazoló dokumentumot csatolnak, amely nem azonosítható be a rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettségek valamelyikével. Amennyiben a NAKVI a szakképesítést megfelelőnek tartja, hatósági bizonyítványt állít ki arról, hogy a szakirányú képzettséget igazoló okirat szerinti szakképesítés a rendeletben meghatározott valamely szakképesítésnek megfelel.

Az értékesítés nettó árbevételének számítása

A rendeletmódosítás lehetőséget nyújt arra, hogy a gazdálkodók az éves értékesítés nettó árbevételét csökkenthessék az eladott mező- és erdőgazdasági áruk beszerzési értékével és a közvetített mező- és erdőgazdasági szolgáltatások értékével. Ez számos jogi személyiségű szervezet számára lehetővé teszi, hogy mezőgazdasági termelőszervezetként nyilvántartásba vetesse magát. A kérelmezőnek a megelőző öt évből legalább három évben értékesítésből származó nettó árbevételt kellett elérnie úgy, hogy annak több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu