Visszavettek a nagy szigorból Orbánék

agrarszektor.hu
Több ponton könnyítette egy közelmúltbeli rendeletmódosítással a földművesek és a mezőgazdasági termelőszervezetek földhivatali nyilvántartásba vételét a kormány. A regisztrációra azért van szükség, hogy az agrárpiaci szereplők földet vásárolhassanak,illetve bérelhessenek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Módosította az elmúlt év december 31-vel a kormány azt a tavaly megjelent rendeletet, amely a földművesek, a mezőgazdasági termelőszervezetek és az úgynevezett mezőgazdasági üzemközpontok földhivatali nyilvántartásba vételének részletes szabályairól szól. Mint ismert, a tavaly májustól hatályos földforgalmi törvény szerint a földműveseknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat ahhoz, hogy termőföldet vásárolhassanak vagy bérelhessenek. Hasonlóan regisztráltatniuk kell magukat a mezőgazdasági termelőszervezeteknek (társas vállalkozásoknak) is, bár földet nem vehetnek, csak területeket bérelhetnek.

A vezető tisztségviselő üzemi gyakorlata

A kormány kiiktatta a jogszabályból azt a passzust, amely szerint a vezető tisztségviselők üzemi gyakorlataként csak a gazdálkodó szervezetek főtevékenységének megfelelő tevékenységeket fogadtak el. Így például, ha egy szervezet sertéstenyésztéssel is foglalkozik, de a főtevékenysége növénytermesztés, és a vezető tisztségviselő az előírt hároméves üzemi gyakorlatát az állattenyésztésben szerezte, úgy ezt január 1-jétől elfogadják üzemi gyakorlatként is. Az üzemi gyakorlatot azonban csak akkor kell igazolni, ha a vezető tisztségviselőknek nincs mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képesítésük.

A szakirányú képzettség igazolása

Ezzel párhuzamosan a kormány azokon a rendeleti előírásokon is változtatott, amelyek meghatározzák, mi számíthat elfogadható szakirányú végzettségnek. Számos olyan végzettség van ugyanis, amely a rendeletben nincs felsorolva, az ezeket igazoló bizonyítványokat pedig a földhivatalok eddig nem fogadták el.

 

Finomhangolásra készülnek a földforgalmi törvényben is
A földforgalmi törvény "finomhangolására" is készül a kormány - jelentette be a közelmúltban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A Magyar Nemzetben közölt interjú szerint bővíteni kell a földműves fogalmát, illetve pontosítani kell az elővásárlási, elő-haszonbérleti jogosultak körét, az előzetes elutasítások okait is. Ágazati szakértők szerint ugyanakkor szükségessé válhat a földforgalmi törvény módosítása annak kapcsán is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a jogszabály miatt. Egyelőre azonban kérdéses, hogy az eljárás mikor és milyen eredményekkel zárul le. Az is elképzelhető, hogy a magyar jogszabály az Európai Bíróságon köt ki.

A kormányrendelet módosítása viszont lehetővé tette, hogy a földhivatalok a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől (NAKVI) kérjenek állásfoglalást, ha a földműveskénti nyilvántartásba vételhez olyan mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséget igazoló dokumentumot csatolnak, amely nem azonosítható be a rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettségek valamelyikével. Amennyiben a NAKVI a szakképesítést megfelelőnek tartja, hatósági bizonyítványt állít ki arról, hogy a szakirányú képzettséget igazoló okirat szerinti szakképesítés a rendeletben meghatározott valamely szakképesítésnek megfelel.

Az értékesítés nettó árbevételének számítása

A rendeletmódosítás lehetőséget nyújt arra, hogy a gazdálkodók az éves értékesítés nettó árbevételét csökkenthessék az eladott mező- és erdőgazdasági áruk beszerzési értékével és a közvetített mező- és erdőgazdasági szolgáltatások értékével. Ez számos jogi személyiségű szervezet számára lehetővé teszi, hogy mezőgazdasági termelőszervezetként nyilvántartásba vetesse magát. A kérelmezőnek a megelőző öt évből legalább három évben értékesítésből származó nettó árbevételt kellett elérnie úgy, hogy annak több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?