Összemennek a halak télen

agrarszektor.hu
A Functional Ecology című folyóiratban arról írnak finn és norvég kutatók, hogy bizonyos halak a kemény teleken összemehetnek, ennek az oka nem más, mint hogy a fiatalabb egyedek a kevés élelem miatt energia megtakarításra szorulnak, és ezt így tudják elérni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A BBC News arról tudósít, hogy ez a jelenség nem szokatlan, korábban kisebb testű emlősök produkáltak hasonló méretvesztést, főleg a cickány félék és a gyíkok. Különösen látványos, ha a Galapágos-szigetek környékén honos tengeri leguán példáját vesszük, mely az El Nino esemény éveiben a tengerfelszín felmelegedése miatti kevés táplálék okán akár 20 százalékot is képes veszíteni méretéből.

Ari Huuskó és finn valamint norvég kutatókból álló csapata világelsőként bizonyította, hogy a méretvesztés jelenségét a halak is produkálják. A kutatók mesterséges telet generáltak a tenyésztett lazacfélék medencéjében, növelték az élelem hiányát, csökkentették a hőmérsékletet, jégpáncéllal borították be a medencét, valamint viharos áramlatokat generáltak

A fiatal lazacok a testhosszuk 10 százalékát is elvesztették, mely 1 centiméteres megrövidülést jelent. A kutatók ezt "áttelelési anorexia" névre keresztelték, mivel az őszi alkalmazkodás időszakában a halivadékok étvágya nagy mértékben csökkent. A tudósok még nem tudják biztosan, mi áll a dolog hátterében,de feltételezésük szerint a gerinccsigolyák között kocsonyás porckorongok redukálódása az indok - hozta le az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28